Bernard Guetta: Az egész világ érdeke, hogy Navalnij és Kara-Murza életben maradjon

Publicisztika

Nemcsak az oroszoknak lesz fontos, hogy olyan vezetőik legyenek, akik képesek megtestesíteni a Putyin utáni Oroszországot, hanem Európának,és az egész világnak is, hogy elkerülhessék az orosz káoszból szétterjedő polgárháborút és bizonytalanságot.

Egy nap mindannyiunknak szükségünk lesz rájuk. Amikor az Ukrajna elleni agresszió kudarcba fullad, és ezért a Kremlben égetővé válik az utódlás kérdése, a börtönben sínylődő Alekszej Navalnij és a múlt héten fegyházra ítélt Vlagyimir Kara-Murza olyan nélkülözhetetlenek lesznek Oroszország, Európa és a világ számára, mint Nelson Mandela volt saját hazájának, amikor véget ért az apartheid.

Nélkülözhetetlenek lesznek, mert már annyi embert gyilkoltak meg vagy tiportak el, akik megtestesíthették volna a Putyin utáni Oroszországot, hogy csak ők maradtak. Idővel mások is felbukkannak majd, persze, ismertek és ismeretlenek egyaránt. Legyenek akár száműzetésben vagy Oroszországban, sokan már most is bizonyítják a rátermettségüket, a volt moszkvai önkormányzati képviselő Ilja Jasinnal az élen, akit tavaly szintén az ukrajnai háború elleni kiállásáért börtönöztek be. Egyelőre azonban senki másnak nincs akkora tapasztalata és hírneve, mint amire Alekszej Navalnij és Vlagyimir Kara-Murza tettek szert azzal, hogy tizenöt éven át igyekeztek egy táborba terelni az ellenzéket, védték a törvényt és ítélték el a korrupciót.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista

 
Alekszej Navalnij
Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Egy nap mindannyiunknak szükségünk lesz rájuk, mert az Oroszországi Föderációt rövid vagy középtávon széttöredezés és káosz fenyegeti, és az első repedéseknél olyan emberek kellenek majd, mint ők, hogy hallassák a józan ész hangját, és Oroszország stabilitásának megőrzésével Európa és a világ stabilitását is megőrizzék.

Mindannyiunknak szükségünk lesz rájuk, mert ha polgárháborúk tépnének szét egy olyan országot, amely a földkerekség második legnagyobb nukleáris fegyverkészletével rendelkezik, amelynek többezer kilométernyi közös határa van Kínával és az Európai Unióval, és ilyen közel van Iránhoz, Közép-Ázsiához és Törökországhoz, akkor ezek a háborúk gyorsan átterjednének a világ többi részére.

 
Vlagyimir Kara-Murza
Forrás: Wikipédia

Tehát nem csak azért kell megmenteni Alekszej Navalnijt és Vlagyimir Kara-Murzát, mert csodálatra méltóan bátrak és elszántak. Meg kell akadályozni, hogy a hiányos ellátás, a szisztematikus elszigetelés és a rossz bánásmód miatt meghaljanak a börtönben,

mert sem Oroszország, sem a világ nem nélkülözheti őket, és mert az erőszak, amellyel a Kremlben ülő despota rájuk támad, sokat elárul arról a félelméről, hogy az oroszok hátat fordítanak neki, és inkább visszatérnek a szabadság felé vezető útra.

(Bernard Guetta francia európai parlamenti képviselő, a centrista-liberális Renew Europe frakció tagja 2019 óta. Franciaországban újságíróként ismert: a nyolcvanas években a Le Monde kelet-európai tudósítója, majd közel harminc évig a France Inter közszolgálati rádió külpolitikai kommentátora volt.)

(Címlapképünkön: Alekszej Navalnij meghallgatásán a moszkvai bíróságon 2021. február 16-án. Fotó: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk