Örökre kitiltotta Oroszország a BBC újságíróját

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 14.

Külpol

Sarah Rainsford több mint tíz éve tudósította a brit közszolgálat médiumot Moszkvából.

Augusztus végén el kell hagynia Oroszországot Sarah Rainsfordnak, a BBC moszkvai tudósítójának, és soha többé nem térhet oda vissza – írja a BBC. 

Ezt a döntést az orosz hatóságok most közölték az újságíróval, aki több mint tíz éve dolgozott Oroszországban.  Rainsford megdöbbentőnek nevezte a döntést, mint nyilatkozta, élete közel harmadát töltötte abban az országban, és mindig szívesen mesélt róla, még azután is, hogy a tudósítói munka egyre nehezebbé vált. 

Munkaadója, a brit közszolgálati médium a sajtószabadsággal szembeni nyílt támadásként értékelte az újságíró elleni szankciót. A BBC szerint a most kiutasított moszkvai tudósítója bátor újságíró. 

A hivatalos magyarázatból kiderül, hogy az orosz hatóságoknak nem konkrétan Rainsforddal volt baja: kiutasítása egy válaszreakció volt, miután a brit hatóságok korábban nem hosszabbították meg egy orosz újságíró vízumát.

Fotó: Jonathan Ford, BBC

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk