A tálibok már Kabult ostromolják

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 15.

Külpol

A tálibok Afganisztán összes határátkelőjét is az ellenőrzésük alatt tartják.

Az afganisztáni tálib lázadók elkezdtek minden irányból betörni Kabulba – közölte vasárnap az afgán belügyminisztérium.

A tálibok a dohai tárgyalásokon részt vevő küldöttségének vezetője pedig azt közölte: utasították harcosaikat, hogy Kabulban ne alkalmazzanak erőszakot, tegyék lehetővé a biztonságos távozás lehetőségét mindenkinek, aki ki akar jutni az országból, a nőket pedig arra kérik, hogy menjenek a kijelölt védett övezetek valamelyikébe.

Harcok Afganiszt?nban

 
Harcok Afganisztánban
Kandahár, 2021. augusztus 13.
Fotó: MTI/AP/Sidiqullah Khan
 

A kabuli amerikai nagykövetség alkalmazottai egyelőre a szolgálati helyükön maradtak, de a kabuli repülőtérről látják el feladatukat, nem pedig a nagykövetségi épületből – közölte egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő. Washington arra kérte a többi külföldi ország ottani külképviseletét is, hogy csak nagyon korlátozott számú személyzettel működjenek, és biztonságos helyen.

Egy NATO-tisztségviselő pedig azt közölte, hogy az Európai Unió helyi képviseletének több alkalmazottját egy meg nem nevezett biztonságosabb helyre szállították.

A tálibok Afganisztán összes határátkelőjét is az ellenőrzésük alatt tartják, így az országot már csak légi úton, a kabuli repülőtérről lehet elhagyni. Pakisztán bejelentette, hogy lezárta az Afganisztánnal közös torkhami határátkelőt, miután az is a tálibok ellenőrzése alá került az afgán oldalon.

Afg?n konfliktus

 
Tálib harcosok utaznak egy teherautó platóján Herát belvárosában 2021. augusztus 14-én
Fotó: MTI/AP/Hamed Sarfarazi
 

A kabuli kormányzat bő egy hét alatt kiszorult a tartományok többségéből. Szombaton a tálibok Kunár és Paktia tartomány székhelyét is elfoglalták, majd harc nélkül megadta magát a táliboknak a közép-afganisztáni Dajkundi tartomány is, és vasárnap reggelre a keleti Nangarhar tartomány székhelye, Dzsalálábád városa is elesett. Így jelenleg az ország területének több mint kétharmadát ellenőrzik. 

Az amerikai légierő időközben látszólag hasztalan légicsapásokkal próbálta feltartóztatni az előre törő tálibokat. A repüléseket nyomon követő portálok szerint B-52-es típusú hadászati bombázók és más amerikai harci repülőgépek is bevetésen voltak szombaton az afgán légtérben.

A tálibok gyors térnyerése miatt Joe Biden amerikai elnök szombat este bejelentette, hogy a tervezett háromezerhez képest nagyjából ötezer főre növelik az afgán földön lévő amerikai állampolgárok és az amerikai hadseregnek dolgozó és a tálibok megtorlásától tartó afgánok kimenekítésére küldött katonai kontingens létszámát. Biden egyben figyelmeztette a tálibokat, hogy ne akadályozzák a műveletet, mert különben gyors és erőteljes választ fognak adni az ilyen próbálkozásokra.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

    

 

 

 

    

Figyelmébe ajánljuk