Oroszország afgán kommandósokat is toboroz

  • narancs.hu
  • 2022. november 1.

Külpol

Akik egykor amerikai kiképzést kaptak, tavaly pedig a tálibok elől Iránba menekültek családostul.

Három egykori afgán tábornok nyilatkozata alapján arról ír a Guardian, hogy Oroszország munkát kínál azoknak az afgán kommandósoknak, akiket korábban az Egyesült Államok hadserege képezett ki.

A hírek szerint több ezer ilyen, elit kiképzést kapott katona menekült családostul vagy egyedül Iránba, miután az amerikaiak kivonultak Afganisztánból, és átvették a hatalmat a tálibok.

Oroszország, amellett, hogy a családoknak menedéket ajánl, a hírek szerint havi 1500 dolláros zsoldot fizetne a katonáknak, hogy harcoljanak az ukrajnai háborúban. 

 „Nem akartak harcolni, de nincs más választásuk” – ezt Abdul Raof Arghandiwal, az egyik tábornok nyilatkozta, aki több, Iránba menekült katonával is kapcsolatban áll. Tanácsot kérnek tőle, mit tegyenek ebben a helyzetben, mert a szülőhazájukba visszamenni nem akarnak, akkor a tálibok végeznek velük. Az afgán különleges erők tagjaival korábban együtt harcolt amerikai katonák korábban arról számoltak be, hogy a tálibok a hatalomátvétel után házról házra járva keresték az egykori kommandósokat, volt, akit megkínoztak, megöltek, másoknak a családján álltak bosszút.

Az AP hírügynökségnek az egyik Iránba menekült afgán katona nyilatkozott. Azt mondta, mintegy négyszáz egykori társával tartja a kapcsolatot, és sokan fontolgatják az orosz ajánlatot, megbeszélik, ki mit gondol erről. Egyikük, aki már a hírek szerint döntött, azt írta ismerősének, hogy két hónapos katonai kiképzés után mennek az ukrajnai frontra. 

 A Guardian cikke szerint a toborzást – amely egy időben kezdődött az oroszországi részleges mozgósítással – a Wagner-csoport nevű zsoldoscsapat szervezi. Az orosz védelmi minisztérium ezt a hírt, és a toborzás hírét is cáfoló megjegyzést tett közzé. A Guardian cikke szerint a cáfolatnak ellentmond, hogy a Wagner-csoport más országokban is toboroz.

 Nyilatkozott az ügyben Michael Mulroy, a CIA nyugalmazott tisztje is, aki szolgált Afganisztánban. Arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nem hozta ki Afganisztánból ezeket a jól képzett katonákat az ígéretek ellenére, és ennek most ez az eredménye. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk