Hová mehet több millió afgán menekült?

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 24.

Külpol

Jelenleg mintegy 3,5 millió olyan afgán lehet az országban, akik kényszerűségből nem a lakóhelyükön tartózkodnak. 

Miközben még zajlik a kabuli reptéren a kimenekítés, a BBC áttekintette, milyen irányokban menekülhetnek az országból az afgánok.

A tálibok ellenőrzik a nagyobb szárazföldi határállomásokat Irán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Pakisztán felé, és a fegyveresek nem szeretnék, ha afgánok elhagynák az országot.

A tálib fegyveres erők 3 repteret kontrollálnak, a kabuli azonban még működik, több ezer menekült gyűlt köré annak reményében, hogy feljutnak egy nyugati gépre.

Párizs kedden közölte: ha az amerikai hadsereg valóban teljesen kivonul az országból augusztus utolsó napjával, azon a napon a francia haderők is leállítják a kimenekítési hadműveletet.

A menekültek kisebb, alsóbb rendű utakon próbálkozhatnak a szomszédos országok felé. Tavaly Pakisztánba és Iránba érkezett a legtöbb menekült: másfél millióan jutottak át Pakisztánba, közel 800 ezren Iránba.

Németországba 181 ezer afgán menekült érkezett, a listán a negyedik helyen Törökország áll, majdnem 130 ezer menekülttel.

Már a tálibok hatalaomátvétele előtt több mint félmillió olyan menekült lehetett az országban, akiket a polgárháború miatt költöztettek ki otthonukból. Jelenleg mintegy 3,5 millió olyan afgán lehet az országban, akik nem a lakóhelyükön tartózkodnak. 

Törökország afgán menekülthullámra készül, és meg akarja mutatni a világnak, hogy a határaikon nem lehet csak úgy átjutni, ezért megerősítették a határvédelmet a török-iraki határszakaszon, írta meg a Szabad Európa. Év végéig további 64 kilométerrel akarják meghosszabbítani a falat az iráni határ mentén, addig pedig kommandósok és helikopterek járőröznek a határ mentén éjjel-nappal. 

Olaszország 3 ezer afgán menekültek fogadott be, aminek nyomán belpolitikai válság van kibontakozóban, a jobboldal a belügyminiszter lemondását követeli.

Orbán Viktor legutóbbi rádióinterjújában arról beszélt, hogy a tálib hatalomátvétel miatt tömeges migráció várható Afganisztánból: ebben az ügyben a törököket érdemes figyelnünk, ők vannak legközelebb, nekik van terepismeretük és pontosan tudják, mi a valóság és az Egyesült Államokkal ellentétben nincs "demokráciaexport" mániájuk. 

"A török kormánnyal való együttműködés kulcskérdés" – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: nekünk az az érdekünk, hogy az Afganisztánt elhagyni akaró leendő „migránsokat” (helyesen: menekülteket – a szerk.) ott tartsuk a térségben.

Ezzel szemben az Európai Unió biztosa a menekültek befogadása mellett szólalt fel korábban. 

Afg?n konfliktus

 
 
Az amerikai központi parancsnokság által közreadott képen evakuálást biztosító amerikai tengerészgyalogosok a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren 2021. augusztus 21-én. Az Egyesült Államok és szövetségesei a légi kikötőn keresztül menekítik ki a külföldi állampolgárokat és a velük együttműködő afgánokat, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét
 
Fotó: Victor Mancilla
 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk