Oroszország megpróbálta bojkottálni a Fehéroroszországot elkerülő gépeket

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. május 28.

Külpol

Az orosz hatóságok nem járultak hozzá több gép útvonalmódosításához, de végül mégis engedélyezték azt. 

Késéseket okozhat az Európából Oroszországba tartó légi járatokon az, hogy egyre több légitársaság kérvényezi az útvonal módosítását a Fehéroroszországgal kapcsolatos politikai vita miatt - közölte pénteken az orosz Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség (Roszaviacija).

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint

pusztán technikai jellegű problémáról van szó, és az ügynek nem kell, hogy hatása legyen az orosz-európai kapcsolatokra.

Fehéroroszországban vasárnap egy MiG-19-es vadászgép segítségével leszállásra kényszerítették a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát, amelyen rajta volt Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki aktivista és újságíró. Őt őrizetbe vették, és sajtóértesülések szerint 15 évig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik. Prataszevicset a fehérorosz állambiztonsági bizottság (KGB) a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listájára helyezte, tömeges zavargások szervezésével vádolta meg.

A légi incidenst után egy nappal, hétfőn az uniós csúcstalálkozó résztvevői felszólították az uniós fuvarozókat, hogy kerüljék a fehérorosz légtér feletti repüléseket. A tagállami vezetők arra kérték fel az Európai Unió Tanácsát, hogy hozzon intézkedéseket az EU légterének és repülőtereinek lezárására a fehérorosz légitársaságok által üzemeltetett járatok előtt.

Csütörtökön az orosz hatóságok nem járultak hozzá az Austrian Airlines Bécs és Moszkva között közlekedő járatának útvonalmódosításához, hasonlóan egy szerdai esethez, amikor az Air France Párizs-Moszkva járata esetében nem járultak hozzá, hogy a gép elkerülje a fehérorosz légteret. Végül mindkét járatot törölni kellett.

Sajtóhírek már csütörtökön késő este arról szóltak, hogy

Oroszország mégis hozzá fog járulni ahhoz, hogy az európai járatok Fehéroroszországot elkerülő útvonalakon érkezzenek majd Oroszországba.

Pénteken pedig valóban engedélyt kapott az Austrian Airlines Bécsből Moszkvába tartó járata az útvonala módosítására.

A légiközlekedési ügynökség jelezte, hogy a késéseket az okozhatja, hogy időt vesz igénybe az útvonalmódosítási kérelmek feldolgozása és jóváhagyása.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk