Fehérorosz-válság: Prataszevics szülei az EU és az USA közbenjárását kérik, Litvánia megerősíti a határát

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. május 27.

Külpol

Valamint a G7-országok és az EU is elítéli a minszki vezetést.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok közbenjárását kérték fiuk kiszabadítása érdekében a fehérorosz ellenzéki újságíró, Raman Prataszevics szülei a Fehérorosz Ház alapítvány varsói székhelyén rendezett sajtóértekezleten csütörtökön, az MTI beszámolója szerint.

„Raman anyjaként fordulok önökhöz, azt akarom, hogy hallják meg kiáltásomat, lelkem kiáltását, hogy értsék meg mennyire érint bennünket ez az abszurd helyzet” – jelentette ki Natalja Prataszevics.

Fiát, a NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét a fehérorosz hatóságok vasárnap vették őrizetbe, miután pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Natalja Prataszevics azt kérte az újságíróktól: segítsenek fia kiszabadításában, terjesszék kérését világszerte, továbbítsák az Európai Unió és az Egyesült Államok vezető politikusainak. Aláhúzta: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimje számos megtorlást alkalmaz a békésen tüntető lakosság ellen. Raman pedig - mint fogalmazott – a NEXTA közvetítésével csak tájékoztatta az egész világot a fejleményekről, és csak azért tette ezt, mert jót akart Fehéroroszországnak. Ezzel arra a hétfőn a fehérorosz médiában közzétett felvételre utalt, amelyben Raman Prataszevics beismeri, hogy részt vett „szélsőséges” tevékenységben. A nő hangsúlyozta: fia nem szólított fel tömeges zavargásokra, nem mondta, hogy hadsereget kell vezényelni Fehéroroszország ellen. Megismételte meggyőződését, hogy fiát a letartóztatás után bántalmazták, eltörték az orrát, arcát pedig a videofelvétel előtt sminkelték, hogy ne látszódjanak rajta verésnyomok.

Az ellenzéki blogger apja, Dzmitri Prataszevics elmondta: nem tudnak meggyőződni fiuk egészségi állapotáról, féltik az életét, miközben azt sem tudják, a hatóságok hol tartják fogva. Nem értesültek barátnője, Szofija Szapega sorsáról sem. Az apa azt is közölte, hogy feleségével fenyegetéseket kapnak fiuk letartóztatása óta. A házaspár, féltve biztonságát, a tavalyi fehérorosz elnökválasztás idején távozott Fehéroroszországból Lengyelországba.

A sajtóértekezleten felszólalt Sztepan Pucila, a NEXTA alapítója is, aki szerint Prataszevicsot feltehetőleg kínozzák, és gyógyszereket adnak be neki. „Csak a szankciók menthetnek meg további életeket Fehéroroszországban” - jelentette ki Pucila. Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács hétfőn a kikényszerített leszállás miatt Minszk elleni szankciókról döntött, a többi között arról, hogy a fehérorosz légitársaságokra vonatkozó fel- és leszállási tilalmat javasol bevezetésre az uniós térségben. Szintén csütörtöki hír volt, hogy a Proton Technologies AG nevű svájci, adatvédelemre szakosodott e-mailszolgáltató közzétette, a bombafenyegetést, amelyre hivatkozva a fehérorosz légiirányítás minszki leszállásra kényszerítette a Ryanair légitársaság járatát, fedélzetén a később őrizetbe vett Raman Prataszevics ellenzéki újságíróval, már a gép eltérítése után küldték.

Mindeközben a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) külügyminiszterei és Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön közös állásfoglalásukban elítélték és példátlannak nevezték, hogy a belorusz hatóságok egy független újságírót Raman Prataszevicset és barátnőjét letartóztatták, miután minszki leszállásra kikényszerítették Ryanair repülőgépét. Vilniusban pedig Agne Bilotaite litván belügyminiszter jelentette be, hogy országa úgy döntött, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök legutóbbi beszéde után megerősíti a fehérorosz határszakasza védelmét, amely egyben az illegális migráció és az árucsempészet ellen is jobban fogja védeni a balti országot. Litvániának csaknem 680 kilométer hosszú közös határa van Fehéroroszországgal, ami egyben az Európai Unió külső határa is. Ennek eddig mindössze 38 százalékát fedték le megfigyelőeszközökkel. A bejelentés szerint a fennmaradó határszakaszok védelmét a következő két évben fogják tökéletesíteni. Erre 38 millió eurót (13 milliárd forint) szánnak.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

                                          

Figyelmébe ajánljuk