Oroszország nukleáris képességű rakétarendszereket küld Fehéroroszországnak

  • narancs.hu
  • 2022. június 26.

Külpol

Iszkander-rakétái eddig nem voltak Fehéroroszországnak.

Oroszország a következő hónapokban nukleáris képességű rövid hatótávolságú rakétarendszereket küld szövetségesének, Fehéroroszországnak, közölte Vlagyimir Putyin elnök.

A BBC tudósítása szerint Putyin elmondta, hogy az Iszkander-M rendszerek "ballisztikus és cirkálórakétákat tudnak kilőni, hagyományos és nukleáris típusúakat egyaránt".  A rendszerek hatótávolsága legfeljebb 500 km.

Putyin és Lukasenka szombaton találkoztak Szentpéterváron, a találkozót a televízió is közvetítette. Putyin ígéretet tett, hogy:

A következő néhány hónapon belül átadjuk Fehéroroszországnak az Iszkander-M taktikai rakétarendszereket.

Majd hozzátette: Oroszország segíteni fog a fehérorosz Szu-25-ös harci repülőgépek átalakításában, hogy azok nukleáris fegyvereket hordozhassanak. Az orosz elnök kijelentette, hogy az átadás minden részletét a két ország védelmi minisztériumai fogják kidolgozni.

A BBC cikke megjegyzi, hogy Iszkander-rakétákat már telepítették Kalinyingrádban.

A két elnök egyébként megvitatta Litvánia döntését is, hogy megakadályozza egyes áruk Kalinyingrádba és Kalinyingrádból történő szállítását. Lukasenka szerint Litvánia lépése "egyfajta hadüzenet" és "elfogadhatatlan".

Szintén a BBC számolt be arról, hogy péntek este Oroszország rakétatüzet indított Ukrajna északi és nyugati részén lévő célpontokra. Legalább három ember meghalt, és többeket temethetett maga alá a törmelék a Kijevtől nyugatra fekvő Sarny városában, közölte egy helyi tisztviselő.

Ukrajna közölte: a rakéták egy részét Fehéroroszországból lőtték ki. Az ország logisztikai támogatást nyújtott Oroszországnak, de hadserege hivatalosan nem vesz részt a konfliktusban. Az ukrán hírszerzés szerint a rakétacsapások a Kreml azon törekvésének részei, hogy Belaruszt is bevonja a háborúba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!