Oroszország nukleáris képességű rakétarendszereket küld Fehéroroszországnak

  • narancs.hu
  • 2022. június 26.

Külpol

Iszkander-rakétái eddig nem voltak Fehéroroszországnak.

Oroszország a következő hónapokban nukleáris képességű rövid hatótávolságú rakétarendszereket küld szövetségesének, Fehéroroszországnak, közölte Vlagyimir Putyin elnök.

A BBC tudósítása szerint Putyin elmondta, hogy az Iszkander-M rendszerek "ballisztikus és cirkálórakétákat tudnak kilőni, hagyományos és nukleáris típusúakat egyaránt".  A rendszerek hatótávolsága legfeljebb 500 km.

Putyin és Lukasenka szombaton találkoztak Szentpéterváron, a találkozót a televízió is közvetítette. Putyin ígéretet tett, hogy:

A következő néhány hónapon belül átadjuk Fehéroroszországnak az Iszkander-M taktikai rakétarendszereket.

Majd hozzátette: Oroszország segíteni fog a fehérorosz Szu-25-ös harci repülőgépek átalakításában, hogy azok nukleáris fegyvereket hordozhassanak. Az orosz elnök kijelentette, hogy az átadás minden részletét a két ország védelmi minisztériumai fogják kidolgozni.

A BBC cikke megjegyzi, hogy Iszkander-rakétákat már telepítették Kalinyingrádban.

A két elnök egyébként megvitatta Litvánia döntését is, hogy megakadályozza egyes áruk Kalinyingrádba és Kalinyingrádból történő szállítását. Lukasenka szerint Litvánia lépése "egyfajta hadüzenet" és "elfogadhatatlan".

Szintén a BBC számolt be arról, hogy péntek este Oroszország rakétatüzet indított Ukrajna északi és nyugati részén lévő célpontokra. Legalább három ember meghalt, és többeket temethetett maga alá a törmelék a Kijevtől nyugatra fekvő Sarny városában, közölte egy helyi tisztviselő.

Ukrajna közölte: a rakéták egy részét Fehéroroszországból lőtték ki. Az ország logisztikai támogatást nyújtott Oroszországnak, de hadserege hivatalosan nem vesz részt a konfliktusban. Az ukrán hírszerzés szerint a rakétacsapások a Kreml azon törekvésének részei, hogy Belaruszt is bevonja a háborúba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk