Pár adat, ami mindent elmond a Brexit-káoszról és az angol politikai őrületről

  • narancs.hu
  • 2019. június 18.

Külpol

A konzervatívok készek szétverni az országot: elveszítenék Skóciát és Észak-Írországot, csak legyen Brexit. Egy dolgot nem viselnének el: ha Corbyn lenne a miniszterelnök.

Az elmúlt három évben a Brexit a feje tetejére állította a brit politikát, amiben oroszlánszerepet vállalt a Konzervatív Párt: a kialakult nyomás miatt két egymást követő miniszterelnök mondott le a posztjáról, ösztönözve ezzel egy új párt felállását.

A YouGov készített egy kutatást, amely rávilágít arra, hogy a Brexit hogyan változtatta meg a párttagok közti hangulatot, ásta alá a lojalitásukat, valamint alakította át a politikai prioritásokat.

A Konzervatív Párt többsége (54%) szívesen látná, ha a párt összedőlne, a tagok pusztán egyharmada (34%) szeretné ezt elkerülni. Hasonlóan arányban lennének hajlandóak feláldozni Skóciát (63%) és Észak-Írországot (59%) a Brexit érdekében, amivel értelemszerűen felbomlana az Egyesült Királyság. Az sem zavarná a párt jelentős részét (61%), ha brit gazdaság komoly károkat szenvedne el az Európai Unióból való kilépés miatt.

Ugyanakkor van egy dolog, ami még talán jobban aggasztja (51%) őket annál, hogy a Brexit nem valósul meg: nem akarják a Munkáspárt vezetőjét, Jeremy Corbynt a miniszterelnöki székben látni.

A tagok egyébként nemcsak ideológiailag ragaszkodnak a Brexithez, de azt gondolják, hogy a 2016-os népszavazás eredményének az elmulasztása egyenlő a párt választási esélyeinek a megsemmisülével. A többség (51%) úgy látja, hogy végül Nagy-Britannia marad az Európai Unióban, és a tagok jelentős része (29%) szerint emiatt a párt több választáson is rosszul fog szerepelni.

A teljes kutatást elolvashtja a YouGovon.

Figyelmébe ajánljuk