Rakétazáporral válaszolt a Hezbollah az izraeli csipogórobbantásra

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 22.

Külpol

A támadások azóta csak fokozódnak mindkét fél részéről.

Izrael és Libanon között vasárnap folytatódtak a heves harcok, amikor izraeli vadászgépek az elmúlt egy év legsúlyosabb bombázását hajtották végre Libanon déli része felett, írja a Reuters nyomán a Telex. A Hezbollah mindeközben rakétatámadásokat indított Izrael északi katonai célpontjai ellen.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint szombaton mintegy 290 célpontot támadtak, köztük több ezer Hezbollah rakétakilövőt. A hadsereg bejelentette, hogy folytatni fogják az Irán által támogatott szervezet elleni csapásokat.

A Hezbollah vasárnap hajnalban a Telegram csatornáján közölte, hogy tucatnyi rakétát lőttek ki az izraeli Ramat-David légibázisra, válaszul a szerintük ismétlődő izraeli támadásokra Libanon ellen. Ez volt a Hezbollah eddigi legtávolabbra ható támadása a fegyveres konfliktus kitörése óta.

Irán által támogatott iraki milíciák is bejelentették, hogy robbanó drónnal támadták meg Izraelt vasárnap hajnalban. Az izraeli hatóságok lezárták az iskolákat és korlátozták a gyülekezéseket az ország északi részein és a Golan-fennsíkon. Éjszaka folyamatosan szirénák szólaltak meg, mivel Libanonból és Irakból számos rakétát és lövedéket lőttek ki, amelyeket az izraeli légvédelmi rendszerek nagyrészt elfogtak.

A támadások fokozódása kevesebb mint 48 órával azután történt, hogy egy izraeli légicsapás, amelynek célpontja a Hezbollah parancsnoki központja volt, legalább 37 ember életét követelte Bejrút külvárosában. A Hezbollah közölte, hogy a halottak között van 16 tagja, köztük Ibrahim Aqil, a szervezet egyik vezetője és Ahmed Wahbi, egy másik parancsnok is.

Izrael szerint egy földalatti találkozóhelyet támadtak, ahol a Hezbollah elitjének számító Radwan erőinek vezetői tartózkodtak, és a szervezet katonai parancsnoki láncolatának jelentős részét sikerült megsemmisíteniük. A csapás egy többszintes lakóépületet rombolt le, és megrongált egy szomszédos óvodát is. A libanoni egészségügyi minisztérium szerint három gyermek és hét nő is életét vesztette.

A konfliktus eddigi legsúlyosabb eszkalációja következett be, miközben a Hezbollah folytatta támadásait, válaszul a két nappal korábbi robbanó eszközökkel végrehajtott merényletekre, amelyek során tagjaik kommunikációs eszközeit, az úgynevezett csipogóit robbantották fel. A halálos áldozatok száma ezekben az akciókban 39-re nőtt, és több mint 3000-en sérültek meg.

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan aggodalmát fejezte ki a konfliktus eszkalálódása miatt, de kijelentette, hogy a Hezbollah egyik vezetőjének megölése igazságszolgáltatás volt. Eközben Libanon miniszterelnöke, Najib Mikati lemondta tervezett ENSZ-közgyűlési részvételét.

Hezbollah közölte, hogy addig folytatja Izrael elleni harcát, amíg Izrael nem hagy fel a Hamász elleni hadjárattal a Gázai övezetben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk