Republikánus szenátorokból álló delegáció érkezett Magyarországra, az orosz kapcsolatok miatt aggódnak

  • narancs.hu
  • 2024. október 4.

Külpol

Jerry Moran szenátor szerint a demokratikus intézmények „folyamatos eróziója” is probléma Magyarországon.

Amerikai szenátorok látogattak Magyarországra október 3-án és 4-én, hogy magyar kormányzati tisztviselőkkel és a civil társadalom képviselőivel találkozzanak – írja közleményében az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége.

A 444.hu által is szemlézett közlemény Jerry Moran republikánus szenátort idézte, aki a magyar civil társadalom vezetőivel történt találkozó után azt mondta:

„Delegációnk és számos kongresszusi képviselőtársunk egyre nagyobb aggodalommal figyeli Magyarország egyre mélyülő kapcsolatát Oroszországgal, valamint demokratikus intézményeinek folyamatos erózióját.”

A szenátor arról beszélt, hogy Magyarország továbbra is figyelmen kívül hagyja azokat az aggodalmakat, amelyeket a Kínához fűződő kapcsolatainak mélyítése kapcsán fogalmaznak meg szövetségesei és partnerei. „Közös érdekünk, hogy országaink szorosan együttműködjenek. Szorgalmazzuk, hogy Magyarország hallgasson szövetségesei aggodalmaira, és ennek megfelelően járjon el” – fogalmazott Jerry Moran.

A Moran szenátor vezette szenátusi küldöttséget tagja még Susan Collins, John Cornyn, John Boozman és John Hoeven szenátorok is, akik mind republikánusok politikusok, közülük hárman pedig Donald Trump támogatói. A közlemény szerint azért utaztak ide, hogy „magyar kormányzati tisztviselőkkel” is egyeztessenek, a továbbiakban azonban már csak arról írnak, hogy „a civil társadalom képviselőivel” találkoztak. Ezzel kapcsolatban a 444.hu kérdéseket küldtünk a külügyminisztériumnak, de egyelőre nem érkezett válasz.

(Címlapképünk forrása: Jerry Moran szenátor honlapja)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk