A magyar kormány ellenállása sem tudta megakadályozni a kínai elektromos autók elleni védővámok megszavazását

  • narancs.hu
  • 2024. október 4.

Gazdaság

Az Európai Bizottság júliusban döntött az ideiglenes intézkedésről, amit most öt évre véglegesítenének.

Több tagállam, köztük Magyarország kormányának előzetes ellenzése mellett végül nem sikerült megakadályozni a védővámok megszavazását, amiket az Európai Unió a kínai elektromos járművekre vet ki – írja az Euractiv beszámolójára hivatkozva a Telex.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság júliusban döntött az ideiglenes kiegyenlítő vámról, miután tavaly szeptemberben hivatalból vizsgálatot indított a kínai állami támogatások miatt. A testület arra jutott, hogy az ilyen járművek kínai értékláncát tisztességtelenül támogatják, ami kárt okozhat az akkumulátoros elektromos járművek uniós gyártóinak.

A júniusban befejezett vizsgálat után nyilvánosságra hozták, hogy milyen mértékű vámot terveznek kivetni az egyes gyártókra. Igaz, az akkori javaslatokat – a testület szerint az érintettek hozzáfűzései alapján – némileg visszafogták. Így a vámok:

A többiekre 20,8 százalékos súlyozott átlagú terhet vetnek ki, ha együttműködtek az uniós vizsgálattal, és 37,6 százalékot, ha nem. Mindez a már most is meglévő, 10 százalékos vámra tevődik rá. A vámok július 5-én léptek életbe, de nem kezdték el egyből begyűjteni, ez a lépés négy hónap után jöhet el. Addigra kellett a tagállami kormányoknak megszavazniuk, véglegesítik-e az intézkedést öt évre.

A komitológia nevű eljárásban az ellenzőknek egy dupla szavazás második részében minősített többségre lett volna szükségük az intézkedés elkaszálásához, azaz legalább 15 ország kellett volna, amelyek az uniós lakosság 65 százalékát képviselik. Az Euractiv úgy tudja, 5 országból szavaztak nemmel, 12-en tartózkodtak, 11-en pedig igent mondtak a vámokra. A portál szerint egy júliusi próbaszavazáson csak Ciprus, Magyarország, Málta és Szlovákia képviselője szavazott az intézkedés ellen, 11 másik tartózkodott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már napokkal a szavazás előtt „rendkívül rossz ötletnek” nevezte a vámokat, és jelezte, hogy a kormány a bevezetésük ellen fog szavazni. Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában szintén kitért a vámokról szóló szavazásra.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk