Romániában a székelyföldi megyékben a legrosszabb az átoltottság

  • narancs.hu
  • 2021. november 22.

Külpol

Barabási Albert László világhírű hálózatkutató már a járvány berobbanása előtt tudta, hogy nagy baj lesz a vírusból. 

Románia legrosszabb átoltottsági adataival rendelkező megyéi Székelyföldön vannak; Kovásznán 28,5, Hargita megyében 34,7, Maros megyében pedig 46 százalék az átoltottság aránya, amit Barabási Albert László, csíkkarcfalvai születésű, Amerikában élő világhírű hálózatkutató megdöbbentőnek tart. 

„Kutatóként mindig tudtuk, hogy lesz majd egy ilyen járvány. Csak a méretét, az időpontját és az elhalálozási rátáját nem tudtuk meghatározni. A Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontjában már a járvány berobbanása előtt azt jósoltuk, hogy nagy baj lesz ebből a vírusból” – mondta Barabási Albert László a szekehelyhon.ro-nak. 

Hozzátette, először büszkék lehettek arra, hogy a székelyföldi régióban kevés fertőzött volt. Tavaly decemberben oda kellett figyelni egymásra, maszkot kellett hordani, így a legalacsonyabb fertőzöttségi adatokkal rendelkeztek. „Most pedig, amikor van megoldás a problémára [az oltás], ami működik, azt a legjobb barátaim, ismerőseim, az általam tisztelt emberek nem hajlandók elfogadni” – mondta a hálózatkutató. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk