Salvini abszurdnak nevezte a Fidesz néppárti felfüggesztését

  • CD
  • 2019. március 21.

Külpol

Az olasz belügyminiszter védelmébe vette Orbánt, de nem vette át a Fidesz olvasatát, miszerint a párt maga kérte saját felfüggesztését.

Az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Liga párt vezetője az orbáni retorika szerint abszurdnak nevezte "Orbán Viktor felfüggesztését", mármint a Fidesz néppárti felfüggesztését, mert szerinte Orbán "népe jogait, jólétét, munkáját és biztonságát védi" – írja a Magyar Nemzet.

Salvini eszerint úgy értékeli a történteket, hogy a Néppárt függesztette fel a Fidesz tagságát. És bár lényegében ez is történt, a Fidesz kiharcolta, hogy az erről szóló határozatba foglalják bele, hogy mindez a Fidesz egyetértésével történt.

Mert a Fidesz úgy magyarázza a helyzetet, hogy valójában nem is a Néppárt függesztette fel a Fidesz tagságát, hanem a Fidesz önként függesztette fel saját tagságát a Néppártban.

Orbán nem lett Európa erős embere - A néppárti felfüggesztés 5 legfontosabb tanulsága

Nagyon bent akar maradni az EPP-ben, de ez egyre nehezebb lesz. Szerdán az Európai Néppárt közgyűlése lényegében egyhangú döntéssel felfüggesztette a Fidesz tagságát a pártcsaládban. Orbánék végső sorsáról azután döntenek, hogy egy háromfős „bölcsek tanácsa" jelentést készít arról, a Fidesz teljesítette-e Manfred Weber frakcióvezető három követelményét - a Juncker/Brüsszel ellenes kampány leállítása; annak elismerése, hogy károkat okoztak a Néppártnak; CEU jogi helyzetének rendezése -, és betartják-e az EPP alapértékeit.

Figyelmébe ajánljuk