Semmiképpen nem szabad válasz nélkül hagyni a gyűlöletet

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. július 22.

Külpol

Erna Solberg norvég miniszterelnök fogalmazott így csütörtökön, Anders Breivik tömegmészárlásának tizedik évfordulóján.

A norvég szélsőjobboldali Anders Behring Breivik 2011. július 22-én pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd a közeli Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában kezdett féktelen lövöldözésbe. A támadásban hetvenheten vesztették életüket. A merénylet volt a skandináv ország második világháború utáni történetének legvéresebb tragédiája. Breiviket 21 év börtönbüntetésre ítélték.

Erna Solberg norvég miniszterelnök a csütörtöki megemlékezésen aláhúzta: sokat tettek az elmúlt tíz évben a biztonsági szolgálatok felkészültségének javításáért, valamint azért, hogy a szélsőségesség minden formája ellen felvegyék a harcot. Az MTI beszámolója szerint a miniszterelnök úgy fogalmazott: mindenkiben ki kell alakítani a visszavágás képességét, így erősítve az intolerancia és a gyűlöletbeszéd elleni „védőpajzsot”.

Breivik merényletét Erna Solberg az egész norvég nép és az ország demokráciája elleni támadásként értékelte.

Csütörtökön az oslói katedrálisban emlékmisét tartanak a támadás áldozatainak tiszteletére. Délután Utoya szigetén kerül sor egy ceremóniára, amelyet egy koncert, este pedig Harald király beszéde követ.

Figyelmébe ajánljuk