Soros György körbeturnézza fél Brüsszelt, de Navracsiccsal nem találkozik

  • narancs.hu
  • 2017. április 22.

Külpol

Készülhet a kormánypropaganda: összeáll a Soros-Juncker tengely.

Soros György, a CEU alapítója április 27-én találkozik Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével – közölte tegnap a Bizottság egy szóvivője. Mina Andreeva elmondta, hogy Soros a Bizottság három másik tagjával, Frans Timmermans alelnökkel, Vera Jourová igazságügyi és Jyrki Katainen növekedésért és versenyképességért felelős biztossal is megbeszéléseket folytat.

Mint az euractiv.com brüsszeli hírportál megjegyzi, furcsa, hogy Navracsics Tibor, a Bizottság magyar tagja nem szerepel Soros programjában. Hiszen a megbeszélések témája Magyarország lesz, elsősorban is a lex CEU, Navracsics pedig éppen oktatási kérdésekben illetékes a Bizottságon belül.

Soros látogatása előtt egy nappal az Európai Parlament is tárgyalja a magyar jogállamiság és a CEU ügyét, az Európai Néppárt pedig jövő hétvégén dönthet arról, alkalmaz-e szankciókat (esetleg kizárást) a Fidesszel szemben.

Andreeva pénteki sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy a Bizottság május elején tervez reagálni az Orbán-kormány „Állítsuk meg Brüsszelt!” kampányára és a megtévesztő kérdésekkel teli nemzeti konzultációra.

Figyelmébe ajánljuk