Steve Bannon hazájuk szuverenitását védelmező államférfiaknak nevezte Orbán Viktort és Matteo Salvinit

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 16.

Külpol

Nem ítéli el a politikusokat, mert az „európai populista nemzeti mozgalmak célja, hogy visszaszerezzék az országok szuverenitását”.

Hazájuk szuverenitását védelmező államférfiaknak nevezte Orbán Viktort és Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettest Steve Bannon, az amerikai Alt right mozgalom meghatározó alakja, Donald Trump amerikai elnök egykori tanácsadója.

Mindezt Bannon egy londoni konferencián fejtette ki, amit a The Economist című hetilap rendezett – írja a Politico. Az Alt rightos tanácsadó nem volt túl népszerű a hallgatóság körében, mikor élőben kapcsolták a New Yorkból nyilatkozó Bannont, transzparensek lendültek a magasba „Ne normalizáljátok Bannont”, vagy „Szégyen” feliratokkal.

Az Economistot számos bírálat érte, amiért a megalapításának 175. évfordulóját ünneplő eseményen hagyták felszólalni Bannont.

„A médiumoknak természetesen néha alávaló emberekkel is szóba kell állniuk, ha ezt kritikai képességekkel teszik, az az igazi újságírás. De a médiumoknak nem szabad ezeket az alávaló embereket a színpadra állítani és még reklámozni is. Az Economist konferenciája ez utóbbit tette” – fogalmazott Twitter-bejegyzésében Andrew Stroehlein, a Human Rights Watch emberjogi szervezet európai médiaigazgatója, hozzátéve, „a fehér felsőbbrendűség hirdetése nem szórakoztató műfaj”.

A The Guardian beszámolója szerint az Economist újságíróinak kérdésére válaszolva Bannon nem volt hajlandó elfogadni, hogy Salvini vagy a migránsokat muszlim hódítóknak nevező Orbán rasszista lenne. „Ezek az emberek jobbá akarják tenni a hazájukat. Nem ítélem el Salvinit vagy Orbánt. Az európai populista nemzeti mozgalmak célja, hogy visszaszerezzék az országok szuverenitását” – magyarázta Bannon.

Bannon a hírek szerint egy európai populista mozgalmat akar létrehozni, amely a jövő évi EP-választásokon indulhat be és veheti át a hatalmat a tradicionális politikai pártoktól. Többen ugyanezt sejtik Orbán Viktor és Matteo Salvini politizálásában is. Salvini nem is leplezi szándékát, pénteken azt mondta bécsi látogatásán, hogy „néhány hónap múlva Orbánnal együtt kormányozzuk majd Európát”.

A Magyarország elleni EU-eljárás jogszerűségének vizsgálatát kéri az osztrák szélsőjobboldali alkancellár

Heinz-Christian Strache a magyar kormányhoz hasonlóan megkérdőjelezi az Európai Parlament által a héten elfogadott Sargentini-jelentés érvényességét.

Figyelmébe ajánljuk