A Magyarország elleni EU-eljárás jogszerűségének vizsgálatát kéri az osztrák szélsőjobboldali alkancellár

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 16.

Külpol

Heinz-Christian Strache a magyar kormányhoz hasonlóan megkérdőjelezi az Európai Parlament által a héten elfogadott Sargentini-jelentés érvényességét.

Mint ismert, Magyarország ellen az uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárást elindító döntést szerdán 448 EP-képviselő támogatta, 197 ellenezte, és 48 képviselő tartózkodott. Az uniós szerződések értelmében az összes EP-képviselő többsége mellett a leadott szavazatok kétharmadára van szükség az indítvány elfogadásához, az EP jogértelmezése szerint viszont csak az igen és a nem szavazatok számítanak leadott szavazatnak, a tartózkodás nem. Ha a tartózkodást leadott szavazatnak tekintik, akkor 448 igen, 197 nem és 48 tartózkodás mellett az EP nem tudja elfogadni a jelentést, a tartózkodások nélkül viszont igen.

„Nagy megértéssel vagyok a magyar érvelés iránt” – tudatta közleményben a jobboldali Osztrák Szabadságpárthoz tartozó Strache. „Miután a 7. cikk szerinti eljárást elindító parlamenti határozat jogállása nem világos, a külügyminiszter, velem való egyeztetést követően, arra kérte az EU Tanácsának jogi szolgálatát, hogy világosan foglaljon állást azelőtt, hogy a tanács foglalkozik az üggyel” – írja az MTI az alkancellár közleményére hivatkozva.

Strache egyúttal sajnálatát fejezte ki, mert úgy véli, hogy a Magyarország elleni eljárással tovább mélyülne a Kelet- és Nyugat-Európa közötti szakadék, ahelyett, hogy megértéssel át lehetne hidalni.

„A kelet-európai országok, mint Magyarország, amelyek a Szovjetunió uralma alatt szenvedtek, és sok áldozat árán vívták ki és nyerték el mai szabadságukat és a demokráciát, nem akarnak újabb gyámkodást vagy külső irányítást, ezúttal Brüsszel részéről.”

Az uniós szerződés értelmében – ha a parlament elfogadta a határozatot – az eljárás következő szakaszában az uniós tanácsnak kell foglalkoznia a kérdéssel, és meg kell állapítania, hogy valóban fennáll-e Magyarországon az uniós alapértékek súlyos megsértésének világos veszélye. Ehhez négyötödös többségre lenne szükség a tagállamok kormányait tömörítő testületben. Ezt megelőzően az érintett államot mindenképpen meghallgatják az ügyben, és ajánlásokat is megfogalmazhatnak számára.

Míg a szabadságpárti Strache Orbán mellett áll ki, addig a konzervatív néppárti osztrák kancellár, Sebastian Kurz határozottan kiállt a Sargentini-jelentés elfogadása, a 7. cikkely szerinti eljárás megindítása mellett. Ebből adódott, hogy Orbán Viktor zárt ajtók mögött „megbízhatatlan labancnak” nevezte Kurzot, míg nyilvánosan csak lefiatalemberezte. A Fidesz jelenleg még Kurz Néppártjával tartozik egy európai pártcsaládba.

Ausztria jelenleg az Európai Unió Tanácsának soros elnöke.

Figyelmébe ajánljuk