Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu
  • 2024. június 14.

Külpol

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Visszatérhet Olaszországba Ilaria Salis antifasiszta aktivistát, miután megválasztották Európai Parlamenti képviselőnek, írja az olasz La Repubblica. A magyar rendőrség péntek délután eltávolította Salis lábáról az elektromos nyomkövetőt, ezzel szabaddá vált.

A Magyarországon házi őrizetben tartott olasz nő ellen azért folyik eljárás Magyarországon, mert a vád szerint az egyik fő szervezője volt a tavaly februári, kitörés napi utcai támadásoknak - ismeretlenek több neonácinak vélt személyt támadtak meg és bántalmaztak. A nő tagadta a vádakat. Korábban egy Szikra aktivistát is meggyanúsítottak azzal, hogy részt vett egy támadásban, később azonban a vádakról kiderült, hogy alaptalanok. 

Salis fogva tartásának körülményei tiltakozást váltottak ki Olaszországban, miután vezetőszáron, megbilincselt kézzel és bokával vezették be a bíróságra.  Salist a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) jelölte az EP-be. Salis több mint 160 ezer szavazatot kapott. A párt célja eleve az volt a jelöléssel, hogy Salist kiengedjék az előzetes letartóztatásból.  Az AVS 6,6 százalékot szerzett a választáson, írja a Telex.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk