Szélsőséges nézetnek nyilvánítaná a nőgyűlöletet a brit kormány

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 18.

Külpol

A nőgyűlölet és más, erőszakot gerjesztő hiedelmek egyre nagyobb teret nyernek – véli a belügyminiszter.

Szélsőséges viselkedésnek nyilvánítaná a nőgyűlöletet a brit kormány egy új törvénytervezet szerint, írja a BBC nyomán a 444. A javaslat egy új szélsőségesség-ellenes csomag része, ami a júliusban a konzervatívokra történelmi vereséget mérő Munkáspárt egyik választási ígérete volt.

Yvette Cooper belügyminiszter szerint az olyan erőszakot gerjesztő hiedelmek, mint az antiszemitizmus, az iszlamofóbia vagy a nőgyűlölet egyre nagyobb teret nyernek „az interneten és az utcákon egyaránt”, ez pedig a fiatalok radikalizálódásához vezet. Cooper szerint a szélsőségek elleni fellépés „kiüresedett” az elmúlt években az Egyesült Királyságban, ezért új stratégiákra van szükség.

Nem ez az első alkalom, hogy a brit törvénykezés szélsőségességként kezeli a nőgyűlöletet: a plymouthi ámokfutót incelként azonosították a hatóságok – olyan férfiként, aki kényszerűségből él szexuális önmegtartóztatásban, a 2021-ben öt embert meggyilkoló merénylő magára is előszeretettel hivatkozott így -, és a Tate testvérek ügye is a törvények újragondolására késztethette a brit kormányt.

Nyitóképünkön Yvette Cooper brit belügyminiszter virággal érkezik a helyszínhez az északnyugat-angliai Southportban 2024. július 30-án, miután az előző nap egy ruandai származású 17 éves férfi késsel gyermekekre támadt egy Taylor Swift-témájú tánc-, jóga- és karkötőkészítő rendezvényen. Három gyermek életét vesztette, nyolc másikat és két felnőttet kórházban ápolnak.

Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk