Személyesen kellett tisztáznia történelemhamisító kijelentéseit az új vezérkari főnöknek

  • narancs.hu
  • 2023. május 12.

Külpol

Böröndi Gábor vezérkari főnök hivatalában fogadta a lengyel nagykövetet.

A diplomácia bonyodalom azzal kezdődött, hogy Böröndi Gábor, frissen kinevezett vezérkari főnök a köztévé keddi adásában azt mondta: „Gondoljunk bele a második világháborúba, 1939-ben a német-lengyel háború lokális háborúnak indult, és mi lett a vége? Nem fogták meg – ha fogalmazhatok így – időben békefolyamattal azt az eszkalációt, és elvezetett a második világháborúhoz.”

Mint a 444 megjegyzi, Böröndi kijelentése még az általános iskola hetedik osztályos tankönyvnek is ellentmond. A lengyel nagykövet levélben fejezte ki megdöbbenését, Sebastian Kęciek úgy fogalmazott, hogy „ezek a szavak, amelyek hazámat egy globális konfliktus eszkalációjáért és bűnrészességgel való megvádolásaként értelmezhetőek, számunkra a történelem elfogadhatatlan elferdítését jelentik, és nem szabadna elhangozniuk, különösen nem egy szoros szövetséges ország képviselője részéről.”

Börödni Gábor a pénteki találkozón a közlemény szerint

világossá tette, hogy nem állt szándékában megkérdőjelezni azt, hogy Lengyelország a legfőbb áldozata és elszenvedője volt a II. Világháborúnak.

Kęciek ismét felhívta a figyelmet, hogy "a náci Németország és a Szovjetunió 1939-ben Lengyelország ellen irányuló, provokálatlan agressziójának áldozatául eső lengyel társadalmat érintő kijelentés nem volt helyénvaló." A honvédelmi minisztérium a közleményt azzal zárja, hogy "a látogatást a kölcsönös tisztelet, a szolidaritás, az egyetértő együttműködés és a közös prioritások erős kötelékének gondolatával zárták a felek."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk