Szerbia enyhít, Csehországban lassul a járvány

  • narancs.hu
  • 2020. április 19.

Külpol

Szlovákiában idősotthonban razziázott a rendőrség.

Csehországban a hét végén is lassabb volt az új koronavírussal fertőzöttek számának napi növekedése, mint a korábbi időszakban. Vasárnap reggel 6657 új koronavírussal fertőzöttet tartottak nyilván, ami 105-el több, mint szombaton. Az utóbbi napok növekménye száz körül alakult, és így jóval alatta marad a korábbi hetek kétszázat is meghaladó napi átlagának – derül ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján nyilvánosságra hozott legfrissebb kimutatásból.

A Covid-19 betegségben elhunytak száma vasárnap reggelre 181-re emelkedett, az utóbbi két napban 11-en haltak meg. A cseh kórházakban jelenleg 390 embert kezelnek Covid-19 megbetegedéssel. A gyógyultak száma 1235-re nőtt. Vasárnap reggelig mintegy 170 ezer tesztet végeztek.

Csehországban az első fertőzést március elsején mutatták ki, a hónap végén 3300 körül alakult a fertőzöttek száma. A járvány megfékezését szolgáló közéletet és a gazdasági tevékenységet korlátozó intézkedések március közepétől vannak érvényben, és a kormány forgatókönyve szerint június első feléig fokozatosan öt szakaszban lesznek feloldva. Már egy hónapja kötelező az arcmaszkok viselete a köztereken. A rendelet megsértéséért akár tízezer koronás büntetés is kiszabható. Jan Hamácek belügyminiszter szerint azonban a hatóságok a büntetésekkel alig élnek, szinte mindig elegendő volt a figyelmeztetés.

A járvány következtében jelentősen megugrott az internetes üzletek forgalma Csehországban.
Az E15 gazdasági napilap hírportálján vasárnap megjelent kimutatás szerint az internetes üzletek forgalma az utóbbi két hétben 44 százalékkal volt magasabb, mint egy éve. A legnagyobb mértékben, 215 százalékkal az élelmiszervásárlások emelkedtek.

Kétszámjegyű a forgalom növekedése a gyógyszereknél, a különféle egészségügyi kellékeknél, a számítógépeknél, a webkameráknál, de a szeszes italoknál is. Ez utóbbiak eladása éves összehasonlításban most mintegy 35 százalékkal magasabb – mutatott rá a hírportál.

A Cseh Nemzeti Balett védőmaszkot viselő táncosai egy jótékonysági előadásra készülnek a prágai Nemzeti Színházban 2020. április 12-én.

A Cseh Nemzeti Balett védőmaszkot viselő táncosai egy jótékonysági előadásra készülnek a prágai Nemzeti Színházban 2020. április 12-én.

Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

Enyhítések Szerbiában

Szerbia már keddtől fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány megelőzését célzó szigorú intézkedéseken, a nyugat-balkáni országok többsége azonban április végénél, május elején előbb nem szándékozik visszavonni a korlátozásokat.

Szerbiában szombatról vasárnapra 5690-ről 5994-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Aleksandar Vucic szerb elnök szombat este jelentette be, hogy keddtől enyhítenek a bevezetett intézkedéseken, rövidítik a kijárási tilalom óráit, a március közepe óta „szobafogságra” ítélt nyugdíjasok heti háromszor rövid sétát tehetnek a lakhelyük környékén, és fokozatosan kinyithatnak a műhelyek, edzőtermek, fodrász- és kozmetikai szalonok, május közepétől pedig a szállodák és a vendéglátóhelyek is.

Amennyiben nem tapasztalható hirtelen növekedés a fertőzöttek számában, úgy május második felében megindulhat a nemzetközi közúti és légi forgalom is. Ebben a tanévben a gyerekek már nem térnek vissza az iskolapadokba. Arról egyelőre nem beszélt államfő, hogy mikor szüntethetnék meg a március 15-én kihirdetett szükségállapotot.

Koszovói gazdasági szakemberek szerint az új típusú koronavírus okozta járvány miatt a kis, balkáni ország gazdasága 6-8 százalékkal eshet vissza, és ez az előrejelzés tovább romolhat, amennyiben elhúzódnak a járvány miatt bevezetett intézkedések. Emellett az egyébként igen magas, több mint 35 százalékos munkanélküliségi arány is tovább növekedhet. Koszovóban egy nap alatt 480-ról 510-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 1117-ről 1170-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az ország legnagyobb városaiban szerdától kötelező lesz a maszk és a kesztyű használata a nyilvános helyeken. A korábban adományozott védőfelszerelések mellett Kína szombaton ötezer koronavírus-tesztet ajándékozott Szkopjénak.

A térség országai közül Montenegróban jelent meg a vírus a legkésőbb, és a lakosság számához mérten aránylag alacsony a fertőzöttek száma, a kormány azonban egyelőre nem szándékozik enyhíteni a fertőzések megelőzését célzó intézkedéseken. Montenegróban egy nap alatt 303-ról 307-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma.

Bosznia-Hercegovinában szombatról vasárnapra 1212-ről 1245-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az ország két része hasonló intézkedésekkel védekezik a járvány ellen, és hasonló dinamikával igyekszik majd visszaterelni az életet a rendes kerékvágásba. A főként bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció belügyminisztere arra számít, hogy április végén visszavonhatják a kijárási tilalomra vonatkozó előírásokat, a boszniai Szerb Köztársaság pedig május elseje utánra tervezi az intézkedések enyhítését.

Razzia Szlovákiában

Számítógépeket és dokumentumokat foglalt le egy idősotthonban tartott razzia során szombaton a szlovák rendőrség, amely annak nyomait kutatta, hogy mi okozta a koronavírus-fertőzöttek számának meredek emelkedését Szlovákiában.

Igor Matovic szlovák kormányfő korábban azok büntetőjogi elszámoltatását követelte, akik behurcolták a vírust az idősotthonokba. Matovic szerint egy külföldi utazásról visszatért alkalmazott vihette be az idősekre különösen veszélyes kórokozót az egyik pozsonyi idősotthonba, de erre egyelőre nincs konkrét bizonyíték.

Szlovákiában jelenleg 1809 fertőzöttről tudnak, a halálos áldozatok száma pedig 11. A kormány intézkedéseinek bírálói szerint a szlovák hatóságok nem végeznek elég tesztet, emellett csak azokat az áldozatokat tudják be a vírusnak, akiknél semmilyen más halálok nem bizonyítható.

A konzervatív kormányfőt a szlovák média liberális része azért támadja, mert szerintük a korábban botrányok feltárásával népszerűvé vált politikus kormányra kerülve a lakosság megosztására törekszik, és például arra figyelmeztette az embereket, hogy fertőzött romák terjeszthetik a betegséget.

MTI

Figyelmébe ajánljuk