Szerda éjszaka folytatódtak a zavargások Franciaországban a 17 éves fiú lelövése miatt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. június 29.

Külpol

Kedden egy közúti ellenőrzést végző rendőr lelőtt egy autót vezető 17 éves fiút. Az ország több városában zavargások törtek ki, tüntetők rendőrörsöket támadtak meg. 

Szerdán éjszaka is folytatódtak Párizsban és más francia városokban a zavargások, amelyek azért törtek ki, mert kedden egy közúti ellenőrzést végző rendőr lelőtt egy autót vezető 17 éves fiút.

A francia főváros Nanterre külvárosában a tiltakozók petárdákkal dobálták a rendőröket, és autókat gyújtottak fel. A rendőrség Lille-ben és Toulouse-ban is összecsapott a tüntetőkkel, és Amiens-ben, Dijonban és Essonne-ban is zavargások voltak.

Nizzában két rendőrőrsöt és járőrkocsikat támadtak meg petárdákkal. A rendbontók barikádokat emeltek és tüzeket gyújtottak. A Lille melletti Mons-en-Baroeulban a polgármesteri hivatalt rongálták meg a tüntetők, a közeli Roubaix-ban egy rendőrőrsre támadtak. A francia média Párizs környékéről is számos incidensről számolt be. A közösségi médián megjelent videókon látható, hogy a Párizs melletti montreuili városházára szintén tűzijátékokkal lövöldöztek a tüntetők az éjjel.

 
Tüntetők rohamrendőrökkel csapnak össze Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-re virradóan. Az erőszakossá fajult újabb tüntetésen amiatt romboltak és gyújtogattak, hogy június 27-én egy rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban. A hatóságok több tucat tüntetőt elvezettek. A fiatal életét kioltó rendőr ellen vizsgálat kezdődött
Fotó: Yoan Valat / MTI/EPA/Yoan Valat
 

A belügyminisztérium nyugalomra intett, és közölte, hogy kétezer rendőrt mozgósítottak a párizsi régióban. A francia parlamentben szerdán egyperces néma csendet tartottak a kiskorú áldozat, Nahel M. emlékére. A kamaszt lelövő 38 éves rendőr ellen szándékos emberölés miatt indult vizsgálat. Laurent Nunez párizsi rendőrfőnök viszont kiállt az emberöléssel gyanúsított rendőr mellett, mint hangsúlyozta: „Tapasztalt rendőr, akiben megbíztak a felettesei”. Az ügyészség szerint Nahel M. nem állt meg autójával a rendőr felszólítására.

Emmanuel Macron francia elnök szerdán

elítélte, megmagyarázhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte a fiú halálát.

Jogvédő csoportok viszont ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy szerintük a rasszizmus rendszerszintű a franciaországi bűnüldöző szerveknél, amit Macron elnök korábban tagadott.

A fiú családja panaszt nyújtott be a rendőrök ellen emberölés, emberölésben való bűnrészesség és hamis tanúzás miatt –  közölte ügyvédjük, aki szerint egy videofelvételen világosan látható, hogy egy rendőr lelövi a fiatalembert, és az is, hogy a rendőr nem szabályszerűen jár el. Az áldozat édesanyja a TikTokra feltöltött videón csütörtökre Nanterre-be hívott mindenkit egy megemlékezésre. „Mindenki jöjjön, lázadást indítunk a fiamért!” – mondta a közösségi platformon.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk