Szijjártó szerint példátlan, hogy nem lehetnek magyar konzulok a müncheni arénánál

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. június 23.

Külpol

A külügyminiszter rendkívüli bejelentésként számolt be erről a Facebookon, miközben azt hangoztatta, senki ne üljön fel a provokáviónak.

Példátlannak nevezte Szijjártó Péter, hogy a bajor hatóságok nem engedélyezik magyar konzulok jelenlétét a müncheni arénánál, ahol szerda este a Németország-Magyarország labdarúgó-mérkőzést rendezik.

Kiemelte: a konzuloknak az a munkájuk, hogy szükség esetén megadják a segítséget a külföldön tartózkodó állampolgároknak. Elmondta, hogy akinek konzuli segítségre van szüksége, hívja a müncheni magyar főkonzulátus folyamatosan élő, ügyeleti telefonszámát, amely megtalálható a munchen.mfa.gov.hu oldalon.

A videóban hozzátette, hogy a konzuloknak szerdán már több esetben közbe kellett avatkozniuk. Kétszer is megállítottak egy 53 magyar szurkolót szállító buszt, egyszer a vámhatóság, egyszer a rendőrség. Csak a konzulok "határozott fellépésére" engedték tovább az autóbuszt, egyszer körülbelül kétórás várakozást követően - ismertette Szijjártó Péter.

A bajor hatóságok emellett értesítése szerint tűzvédelmi okból nem fogják engedélyezni a nem impregnált molinók bevitelét a stadionba. A bajor hatóságok azt is tudatták, hogy az arénához való vonulást sem engedélyezik. Ehelyett buszokkal vitték a szurkolókat a meccs helyszínére.

Szijjártó Péter azt is elmondta: vannak információik arról, hogy a mérkőzés során esetleg provokációk történhetnek. A miniszter arra kérte a magyar szurkolókat, hogy ezeknek ne üljenek fel.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk