Szijjártónak újabb kifogása van arra, miért nem támogatjuk a svéd NATO-csatlakozást

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 14.

Külpol

Homok a gépezetben, bot a küllők között: ismét kemény a külügyminiszter.

Levelet írt Tobias Billström svéd külügyminiszternek Szijjártó Péter. Az orosz Barátságért kitüntetés birtokosa ebben jelezte, hogy továbbra sem sima Svédország NATO-csatlakozásának jóváhagyása, a levélben aggályát fejezte ki, hogy 2019-ben egy tananyagként szolgáló videóban a Népszabadság bezárásával és a CEU ellehetetlenítésével illusztrálták a magyar demokrácia hanyatlását - írja a 444.

„Önök sürgetik az országgyűlési képviselőinket, hogy ratifikálják az Önök NATO-csatlakozását, miközben továbbra is azzal vádolják őket, hogy lerombolták a magyarországi demokráciát. Ez az ellentmondás most még inkább kiéleződött, és egy cseppet sem segíti az Ön folyamatos követelésének teljesítését. Azt remélem, hogy ezt végre komolyan figyelembe veszik” – üzente a magyar külügyminiszter.

Svédország már tavaly májusban beadta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz, de Magyarország és Törökország nem ratifikálta azt.

A magyar kormány többször is elhalasztotta, először azért, mert társadalmi egyeztetésre kell bocsátani a kérdést, később azért, mert az Európai Bizottság által elvárt jogszabály-módosítások túl sok idejét emésztik fel a törvényhozásnak. Pedig Orbán személyesen is megígérte svéd kollégájának, hogy nem lacafacáznak tovább.

Miközben a svéd oktatófilm miatt Szijjártó Péter levelet írt, azzal kapcsolatban nem szólalt meg, hogy egy orosz középiskolás tankönyvben 1956-ot fasiszta forradalomként tanítják.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk