Szijjártót azzal vádolták az EU-s tanácsban, hogy a Kreml érdekeit képviseli

  • narancs.hu
  • 2023. október 23.

Külpol

A külügyminiszter szerint szuverén ország vagyunk, nem hallgatunk senkire.

A közel-keleti konfliktusról, az orosz-ukrán háborúról és a Putyin-Orbán kézfogóról szólt az EU Külügyi Tanácsának ülése Luxemburgban.

A találkozón Szijjártó Péter azt mondta, Izraelnek joga van megvédenie saját magát, ezért ki kell állni mellette. Amikor arról volt szó, hogy az izraeli konfliktus miatt sokkal kevesebb figyelem jut Ukrajnának, a külügyminiszter felemlítette, hogy 1956. október 23-án sem jutott figyelem Magyarországra, mert a világ a Szuezi-válságra figyelt.

De az is kiderült, hogy rákérdeztek Szijjártónál arra, miért találkozott Orbán Viktor Putyinnal. A hvg.hu arról ír, a litván diplomata egyenesen azt kérte, hogy Szijjártó tegye világossá: ami Magyarország részéről elhangzik az uniós tanácskozásokon, az a Kreml álláspontja-e vagy Magyarországé. 

Szijjártó sértődötten felelt: „Magyarország szuverén ország, szuverén kormánnyal, amíg ez a kormány van hatalmon, addig semmilyen külső javaslatot, iránymutatást nem fogadunk el, semmilyen irányból.”

A külügyminiszter arról is beszámolt, hogy Magyarország továbbra is blokkolja az EU-s tagállamok által fenntartott Európai Békekeretből 500 millió euró felszabadítását és kifizetését azoknak a tagállamoknak, amelyek fegyvert szállítottak Ukrajnába.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk