Szíriában civileket mészárolnak, kihasználva, hogy a világ a koronavírus-járvánnyal van elfoglalva

  • narancs.hu
  • 2020. május 8.

Külpol

Március eleje óta 33 robbantásos merénylet történt lakónegyedekben vagy piacokon.

A szíriai polgárháborúban harcoló felek kihasználják, hogy a világ a koronavírus-járvánnyal van elfoglalva, és civilek ellen hajtanak végre támadásokat – figyelmeztet pénteken kiadott közleményében Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Bachelet időzített bombának nevezte a szíriai helyzetet, amelyet a világ nem hagyhat figyelmen kívül.

A közlemény hangsúlyozza, hogy március eleje óta 33 robbantásos merénylet történt, köztük 26 lakónegyedekben, 7 pedig piacon. A merényletek nagyrésze az amerikai támogatást élvező kurdok vezette, Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milícia, illetve a török hadsereg által ellenőrzött északi-szíriai térségben történt.

A támadások nagy részének elkövetőjeként egyetlen csoport sem jelentkezett.

A közlemény megismétli António Guterres ENSZ-főtitkár korábbi tűzszüneti felhívását, hangsúlyozva, hogy esélyt kell adni a békének.

Az ENSZ országos fegyverszünetet követel a koronavírus-járvány miatt Szíriában. A fertőzés különösen a harcok elől elmenekült mintegy 6,5 millió szíriait sújthatja, leginkább a török határ mentén menedéket kereső civilek százezreit, akik rossz higiéniai körülmények között kénytelenek élni, alapvető orvosi ellátás nélkül. Ezenkívül segélyszervezetek egészségügyi katasztrófára figyelmeztetnek a túlzsúfolt szíriai börtönökben is.

Figyelmébe ajánljuk