Kína a járvány végével támogatna egy WHO vezette vizsgálatot a koronavírus eredetéről

  • narancs.hu
  • 2020. május 8.

Külpol

Már nem zárkózik el teljesen egy ilyen vizsgálattól.

Kína a járvány végeztével támogatna egy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által vezetett vizsgálatot a koronavírus megjelenésének feltárására – közölte Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivőpénteki sajtótájékoztatóján.

Kína korábban nem járult hozzá ahhoz, hogy nemzetközi szakértők utazzanak az országba a vírus eredetének kivizsgálására, de az elmúlt napokban már voltak olyan hivatalos nyilatkozatok, amelyek szerint nem zárkózik el teljesen egy ilyen vizsgálattól.

Csen Hszü, Kína genfi ENSZ-nagykövete szerdán újságíróknak azt mondta, Kína nem fog nemzetközi szakértőket meghívni a járvány forrásának vizsgálatára az új koronavírus elleni "végső győzelem" biztosítása előtt. A külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy Kína támogatja a WHO-t a járvány eredetének kivizsgálásában.

Pekinget többen – különösen az Egyesült Államok – vádolták azzal, hogy elkendőzte a járvány kezdeti szakaszát. Kína, bár annyit hivatalosan is elismert, hogy felmerültek hiányosságok a járvány kezdeti kezelésében, kitart amellett, hogy nyíltan tájékoztatta a nemzetközi közösséget, valamint a releváns szervezeteket az új koronavírusról, és rendszeresen hangsúlyozza, hogy globális szinten is kiveszi a részét a járvány elleni küzdelemből.

Korábban, mikor Ausztrália független vizsgálatot sürgetett a koronavírus eredetéről, valamint bírálta a WHO-t is, Kína gazdasági bojkottal fenyegette. "Ismernünk kell a vírus eredetével kapcsolatos részleteket, és ezeket csak egy független, átlátható vizsgálat tudja kideríteni" – szögezte le Marise Payne ausztrál külügyminiszter, aki hozzátette azt is, nem gondolja, hogy egy ilyen vizsgálatot a WHO-nak kellene vezetnie. "Az olyan lenne, mintha (a szervezet) egy személyben lenne vadász és vadőr" – tette hozzá.

Figyelmébe ajánljuk