Szófia: A bolgár rendőrség felszámolta a kormányellenes tüntetők sátortáborait

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. augusztus 7.

Külpol

A demonstrálók oligarchákkal való összefonódással és maffiaszerű működéssel vádolják a kormányt.

A bolgár rendőrség felszámolta péntek hajnalban az egy hónapja tiltakozó kormányellenes tüntetők sátortáborait Szófiában és a vidéki nagyvárosokban - jelentette a közszolgálati rádió.

A híradás szerint rendőrök tucatjai körülvették a sátortáborokat, távozásra szólították fel az embereket, majd kiszorították őket az általuk lezárt úttestekről. Összetűzések ugyan nem voltak, de a rendőrök néhány tüntetőt előállítottak.

A rendőrök felszámolták a sátortáborokat a főváros kulcsfontosságú kereszteződéseinél, köztük a Függetlenség terén, a szófiai egyetemnél és az Orlov hídnál. Hasonló rendőrségi intézkedések történtek Várnában, Plovdivban és Sztara Zagora közelében. A kordonokat nem távolították el, hogy a tüntetők ne tudják ismét lezárni az utakat.


A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy többször jelezte: tiszteletben tartja és szavatolja a polgárok jogát a békés tiltakozáshoz, de a megmozdulások nem járhatnak más polgárok jogainak durva megsértésével.

Bulgária városaiban lassan egy hónapja tartanak a kormányellenes tüntetések. Július 9-én kezdődtek, a politikai porond több szereplője fogott össze, hogy kikényszerítse Bojko Boriszov miniszterelnök és jobbközép koalíciós kormányának távozását, és az előrehozott választások megrendezését. Követelik Ivan Gesev főügyész távozását is.

A demonstrálók oligarchákkal való összefonódással és maffiaszerű működéssel vádolják a kormányt. Szerintük Boriszov semmit nem tett az államigazgatásban burjánzó korrupció felszámolására, és nem szabott gátat az oligarchák befolyásának. Rumen Radev baloldali államfő támogatja a tüntetők követeléseit, és egyetért velük abban, hogy Boriszovnak és Gesevnek távoznia kell.

A 61 éves Boriszov egyébként - kisebb megszakítással - 2009 óta irányítja az országot harmadik miniszterelnöki ciklusban, nem enged a tiltakozók nyomásának, és nem hajlandó lemondani, de átalakította kormányát, öt minisztert menesztett.

A parlamenti választások jövő márciusban esedékesek Bulgáriában.

Figyelmébe ajánljuk