Szvjatlana Cihanouszkaja Brüsszelben tárgyalt a Fehéroroszországnak nyújtandó segélycsomagról

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 22.

Külpol

Ha demokratikus választások lesznek az országban, az EU segélycsomagot ad nekik.

Fehéroroszországnak nyújtandó segélycsomagról egyeztetett Szvjatlana Cihanouszkaja volt ellenzéki elnökjelölt, jelenlegi ellenzéki vezető Brüsszelben, amelyet azt követően teljesítenének, hogy az országban demokratikus változások történnek - közölte kedden Cihanouszkaja üzenőoldalán.

A tájékoztatásból kiderült: a volt ellenzéki elnökjelölt megállapodott arról, hogy a demokratikus változásokat követően Fehéroroszország uniós segélycsomagot kap. Az ellenzék állítása szerint számíthatnak az európai országok segítségére a megtorló rendszer kárvallottjai, a diákok, az újságírók, az egészségügyiek, valamint a jogvédők.

Cihanouszkaja hétfőn Brüsszelben az Európai Parlament külügyi bizottságának a fehéroroszországi helyzettel foglalkozó ülésén szólalt fel. Azzal vádolta Aljakszandr Lukasenka elnököt, hogy elutasítja a párbeszédet az ellenzékkel. Kezdeményezte, hogy szankciókkal büntessék azokat a fehérorosz hivatalos személyeket, akiket az ellenzék felelősnek tart az országban történt erőszakos cselekményekért.

false

 

Fehéroroszországban több mint egy hónapja tiltakozások kezdődtek az augusztus 9-i elnökválasztást követően. A központi választási bizottság adatai szerint Lukasenka a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik elnöki mandátumát.

Cihanouszkaja nem ismerte el a választás eredményét, és távozni kényszerült az országból. Később kezdeményezte az ellenzéki Koordinációs Tanács megalapítását, amelynek feladatát abban látja, hogy teremtse meg a hatalomátadás feltételeit.

A fehérorosz ügyészség augusztus 19-én eljárást indított a testület ellen az államhatalom megdöntésére irányuló nyilvános felhívások és nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenység miatt.

A Koordinációs Tanács ugyanakkor felszólította a lakosságot, hogy addig folytassa tiltakozó megmozdulásait, amíg az ország vezetői nem egyeznek bele az új választások megtartásába.
A hatóságok a tiltakozások beszüntetését követelik.

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Paul Auster

  • narancs.hu

Az amerikai író 77 éves volt, súlyos beteg. Három éve az unokáját, azután a fiát veszítette el.