Szvjatlana Cihanouszkaja Brüsszelben tárgyalt a Fehéroroszországnak nyújtandó segélycsomagról

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 22.

Külpol

Ha demokratikus választások lesznek az országban, az EU segélycsomagot ad nekik.

Fehéroroszországnak nyújtandó segélycsomagról egyeztetett Szvjatlana Cihanouszkaja volt ellenzéki elnökjelölt, jelenlegi ellenzéki vezető Brüsszelben, amelyet azt követően teljesítenének, hogy az országban demokratikus változások történnek - közölte kedden Cihanouszkaja üzenőoldalán.

A tájékoztatásból kiderült: a volt ellenzéki elnökjelölt megállapodott arról, hogy a demokratikus változásokat követően Fehéroroszország uniós segélycsomagot kap. Az ellenzék állítása szerint számíthatnak az európai országok segítségére a megtorló rendszer kárvallottjai, a diákok, az újságírók, az egészségügyiek, valamint a jogvédők.

Cihanouszkaja hétfőn Brüsszelben az Európai Parlament külügyi bizottságának a fehéroroszországi helyzettel foglalkozó ülésén szólalt fel. Azzal vádolta Aljakszandr Lukasenka elnököt, hogy elutasítja a párbeszédet az ellenzékkel. Kezdeményezte, hogy szankciókkal büntessék azokat a fehérorosz hivatalos személyeket, akiket az ellenzék felelősnek tart az országban történt erőszakos cselekményekért.

false

 

Fehéroroszországban több mint egy hónapja tiltakozások kezdődtek az augusztus 9-i elnökválasztást követően. A központi választási bizottság adatai szerint Lukasenka a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik elnöki mandátumát.

Cihanouszkaja nem ismerte el a választás eredményét, és távozni kényszerült az országból. Később kezdeményezte az ellenzéki Koordinációs Tanács megalapítását, amelynek feladatát abban látja, hogy teremtse meg a hatalomátadás feltételeit.

A fehérorosz ügyészség augusztus 19-én eljárást indított a testület ellen az államhatalom megdöntésére irányuló nyilvános felhívások és nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenység miatt.

A Koordinációs Tanács ugyanakkor felszólította a lakosságot, hogy addig folytassa tiltakozó megmozdulásait, amíg az ország vezetői nem egyeznek bele az új választások megtartásába.
A hatóságok a tiltakozások beszüntetését követelik.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.

High-tech a pusztában?

Tudományos technológiai parkot terveznek komoly egyetemi háttérrel, a beruházást előzetesen majd’ 12 milliárd forintra becsülik. Mindezt Békés megye egyik leghátrányosabb településére, Pusztaföldvárra „álmodták meg”. Az összeg több mint fele a kormánypárti polgármester cégére menne.