Thaiföldre menekült az egykori Srí Lanka-i elnök

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. augusztus 12.

Külpol

A thai kormány szerint a volt elnök csak ideiglenesen tartózkodik náluk.

Ideiglenesen Thaiföldre érkezett Gotabaja Radzsapaksza egykori Srí Lanka-i elnök, aki a tömegtüntetések miatt menekült el gazdasági és belpolitikai válságba jutott hazájából - közölte a thai külügyminisztérium pénteken.

Radzsapaksza feleségével együtt csütörtökön távozott Szingapúrból egy magánrepülőgépen, miután lejárt a vízuma.

A thai kormány jelezte: a politikus ideiglenesen tartózkodik az országban, és nem kért menedéket. Radzsapaksza diplomáciai útlevéllel rendelkezik, így kilencven napig vízum nélkül maradhat Thaiföldön.

Gotabaja Radzsapaksza július közepén távozott Srí Lankáról, miután a kormányellenes tüntetők megrohamozták az elnök otthonát és hivatalát, valamint a miniszterelnöki rezidenciát. Lemondását már Szingapúrból küldte el.

Tizennégy napos vízumát a szingapúri hatóságok egyszer már meghosszabbították augusztus 11-ig. A volt elnök újabb hosszabbítást kérvényezett, de szerda reggelig nem kapott választ - árulta el egy bizalmasa. Azt tervezi, hogy pár nap után visszatér Szingapúrba - állította a forrás. A bizalmas szerint Radzsapaksza kész lenne hazatérni, de utódja, Ranil Vikremeszinghe azt ajánlotta neki, hogy ezzel még várjon.

Az Indiával szomszédos, 22 millió lakosú szigetországban jelenleg szükségállapot van érvényben, miután fél éve fizetésképtelenné vált, így az alapvető közszükségleti cikkekkel sem tudja folyamatosan ellátni a lakosságot. A kialakult helyzet miatt hatalmas tömegtüntetések zajlottak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk