Tizenegyesekkel Argentína a világbajnok

  • narancs.hu
  • 2022. december 18.

Sport

Harmadszor nyerte el Argentína a világbajnoki győzelemért járó trófeát.

Jobban bírta az argentin válogatott a világbajnokság döntőjének végét. A tizenegyes párbajban a dél-amerikaiak nem hibáztak, miközben a franciák két büntetőt is kihagytak. Ezzel Lionel Messi mindent elért a labdarúgásban, amit dél-amerikai focistaként el lehet érni.

A rendes játékidőben nem jutottak dűlőre a csapatok. Az argentin válogatott kezdetben uralta a játékot, és ezt viszonylag gyorsan két gólra is váltotta. Az első gólt Lionel Messi szerezte büntetőből, a másodikat pedig akcióból Ángel Di Maíra. A francia csapatot a második félidóben Kylian Mbappé tizenegyes gólja térítette magához. Olyannyira, hogy ugyanő két perccel később akcióból is az argentinok hálójába talált. Így fordultak rá 2:2 után a kétszer tizenöt perces hosszabbításra.

A ráadás második felében Messi ismét bevette a francia kaput, és sokáig úgy tűnt, 3:2 marad a vége. Ám a második tizenöt percben újabb tizenegyest kaptak a franciák kezezés miatt. Mbappé pedig nem hibázott, így ismét visszahozta a franciák reményeit. Végül 3:3 után következett a büntetőpárbaj.

Mbappé és Messi hozta a kötelezőt, ám Coman és Tchouaméni is kihagyta, miközben Dybala és Paredes nem hibázott. Kolo Muani ugyan berúgta be a maga tizenegyesét, de Montinel sikeres tizenegyesével 4:2-vel nyert Argentína.

Vb-2022

 
Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

A bronzéremért tegnap Horvátország csapott össze Markokkóval. Az afrikai csapat nem bírt a horvát együttessel, így a 2:1-es végeredmény után a medál a horvát játékosok nyakába került. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.