Több mint 160 ezer embert evakuálnak a Gáza övezet egyik legnagyobb városából

  • narancs.hu
  • 2023. december 5.

Külpol

Hiába kerestek menedéket Hán Júniszban, már ott is egyre intenzívebb a bombázás, és megindult a szárazföldi támadás is.

Becslések szerint 167 ezer embert evakuál az izraeli hadsereg Gáza ötödik legnagyobb városából, az övezet déli részén fekvő Hán Júniszból,

ahol egyre intenzívebb bombázások zajlanak szombat óta – írja a BBC. Szemtanúk szerint már ezzel párhuzamosan megindult a szárazföldi támadás is, és a város keleti részén tankok közelítenek.

A Gázai-övezet északi részét ért intenzív rakétatámadások után tömegek menekültek el otthonaikból, hogy a déli városokban találjanak maguknak menedéket, ilyen volt korábban Hán Júnisz is.

Az ENSZ humanitárius ügynöksége szerint a gázai lakosok 75 százalék volt már kénytelen elhagyni otthonát.

A város lakossága hivatalosan alig közelíti meg a 200 ezret, és Hán Júnisz kormányzóságban sem élnek többen 400 ezernél, a helyi hatóságok szerint viszont a térségben már közel 1,2 millió ember él, itt kerestek magának menedéket az északi területek bombázása óta.

Az IDF közzétett egy térképet, és arra utasította a város északi és középső negyedén élőket illetve az ott tartózkodókat, hogy saját biztonságuk érdekében azonnal hagyják el a térséget. Az izraeli hadsereg szerint Az IDF szerint a Hamász vezetése Hán Júniszban székel, ezért evakuálják a térséget. Korábban a lakosok elmondása szerint a hadsereg röplapokat dobott le, amelyek "veszélyes harci övezetnek" minősítették Hán Júniszt.

A Hán Júniszra vonatkozó izraeli evakuálási parancs "pánikot, félelmet és aggodalmat keltett" – mondta az ENSZ palesztin menekültekért felelős ügynökségének (UNRWA) vezetője a BBC szerint

Az evakuálási parancs arra kényszeríti az embereket, hogy a Gázai övezet kevesebb mint egyharmadára zsúfolódjanak össze.

Meg nem erősített hírek szerint 50-en meghaltak, miután rakéták csapódtak helyi iskolaépületekbe, amik a Wafa palesztin hírügynökség szerint menekültek ideiglenes szálláshelyeként működtek. Az értesülést egyelőre a palesztin egészségügyi hatóságok sem erősítették meg.

Az izraeli hadsereg egyre nagyobb erőket vet be a Gázai övezet déli részén, ahol az ideiglenes, hét napig tartó tűzszünet pénteki felfüggesztése óta folyamatosak a bombázások. Mint ismert, a tűzszünet alatt összesen 105 izraeli túszt és 240 palesztin foglyot engedtek szabadon.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk