Több mint öt és fél ezer ember szabadon bocsátását jelentette be a mianmari junta

  • narancs.hu
  • 2021. október 18.

Külpol

A diplomáciai nyomásnak engedve igyekszik kompromisszumképesnek tűnni a katonai vezetés.

A mianmari junta vezetője, Min Aung Hlaing miniszterelnök hétfői televíziós megszólalásában arról beszélt, hogy elkötelezett a béke és a demokrácia helyreállítása mellett – áll az MTI beszámolójában.  Mint mondta, a katonai vezetés humanitárius megfontolások alapján döntött az 5636 emberre vonatkozó amnesztiáról, ugyanakkor ismét az ellenállást vádolta meg azzal, hogy erőszakot szít.

Miután a Dél-kelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) külügyminiszterei úgy döntöttek, hogy személyesen nem vehet részt a szervezet csúcstalálkozóján, Min Aung Hlaing azt hangsúlyozta, hogy az ASEAN-nak azt is figyelembe kellene vennie, hogy az ellenállás erőszakcselekményeket követ el. A tábornok megerősítette, hogy kormánya elkötelezett a korábban bejelentett, öt pontból álló béketerv végrehajtása mellett, hozzátette ugyanakkor, hogy az ASEAN különmegbízottjának egyes követelései tárgyalási alapnak sem megfelelők.

Mianmarban a hadsereg februárban ragadta magához – ismételten – a hatalmat. Áprilisban az ASEAN égisze alatt megállapodás született, amelyben a délkelet-ázsiai ország jelenlegi katonai vezetése vállalta, hogy visszaszorítja az erőszakot, beengedi a humanitárius segélyeket és tárgyalásokat kezd az ellenzékkel.

Az ASEAN megállapította, hogy nem történt elégséges előrelépés egyik területen sem, és a külügyminiszterek által elfogadott nyilatkozat szerint „aggodalomra ad okot, hogy Mianmar valóban eltökélt-e” abban, hogy teljesíti az áprilisban aláírt öt pontban vállalt kötelezettségeit, „különös tekintettel arra, hogy létrejöhet-e konstruktív párbeszéd” minden érintett fél bevonásával.

A volt Burmában a katonai hatalomátvétel óta több mint ezer civilt öltek meg, és több ezer embert vettek őrizetbe a biztonsági szervek az ENSZ adatai szerint. A katonai puccs és a hadsereg durva fellépése széles körű nemzetközi tiltakozást váltott ki, és az ASEAN-ra is komoly nyomás nehezedett, hogy ne csak nyilatkozatokkal, hanem tényleges intézkedésekkel is jelezze, hogy elítéli a mianmari vezetést.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk