A szakadárok foglyul ejtették az EBESZ donyecki megfigyelőit

  • narancs.hu
  • 2021. október 18.

Külpol

Egy oroszbarát szakadár fegyveres őrizetbevétele miatt fajult el a helyzet.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közölte, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok nem engedik a tűzszünetet felügyelő csoportjának, hogy elhagyja donyecki szállodáját egy, az ukrán erők által foglyul ejtett szakadár fegyveres kapcsán kialakult konfliktus miatt – számolt be róla az MTI.

Az EBESZ vasárnap esti közleményében tájékoztatott arról, hogy felfüggesztette a tűzszünet betartásán őrködő, Donyeck megyében állomásozó megfigyelő missziójának (SMM) munkáját, miután mintegy kétszáz oroszbarát szakadár tüntetett társuk őrizetbe vétele ellen. Az SMM 2014 óta teljesít szolgálatot Kelet-Ukrajnában. Küldetésének célja a párbeszéd elősegítése Kijev és a szakadárok között, hogy rendeződjön a 14 ezer halálos áldozatot követelő kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus.

Az SMM arról számolt be, hogy a szakadárok lelakatolták egy járőrbázis kapuját az ellenőrzésük alatt lévő Horlivka településen. A megfigyelők szállásaként szolgáló szálloda tulajdonosa pedig a horlivkai polgármester rendeletére hivatkozva arról értesítette a megfigyelő misszió tagjait, hogy nem hagyhatják el az épületet.

A szakadárok sérelmezik, hogy az ukrán hadsereg a múlt szerdán a szemben álló feleket elválasztó tűzszüneti vonal közelében őrizetbe vette Andrij Koszjak katonatisztet, aki a tűzszünet felügyeletében segédkezett. Az ukrán védelmi minisztérium szerint Koszjak orosz állampolgár, és egy olyan, orosz katonákból álló csoportban szolgált, amely titkos felderítési feladatot hajtott végre.

Az SMM közölte, hogy kész elősegíteni a párbeszédet a két fél között, de semmi köze az illető elengedéséhez. Az EBESZ szerint a másik szakadár területen, Luhanszkban zavartalanul folyik a megfigyelő misszió. A szakadárok egyelőre nem reagáltak az EBESZ hírére.

Oroszország 2014-ben, a Viktor Janukovics ukrán államfő megbuktatásához vezető tömeges tüntetések után annektálta az Ukrajnához tartozó Krímet. Ezután fegyveres harc robbant ki Kelet-Ukrajnában a Kijevhez hű erők és az oroszbarát szakadárok között. Moszkva elutasítja azokat a kijevi vádakat, hogy szította a konfliktust, és fegyveres erőket állomásoztat a térségben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot! 

Figyelmébe ajánljuk