Több tucatnyi halott és sérült, elhalasztják a meggyilkolt iráni vezér temetését

  • narancs.hu
  • 2020. január 7.

Külpol

Pánik tört ki a hatalmas tömegben.

35 ember meghalt, 48 pedig megsérült az iráni Kermán városában, a meggyilkolt Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda különleges egysége, az al-Kudsz néhai parancsnokának tervezett temetésén - közölte az iráni televízió. Más források szerint a halottak száma 40, a sérülteké pedig 190.

Pirhosszein Kulivánd, az iráni katasztrófavédelem egészségügyi szolgálatának vezetője telefonon megerősítette a történteket az állami televíziónak. Azt mondta: "A tolongásban, sajnálatosan, egyes honfitársaink megsérültek, míg mások meghaltak a temetési szertartás alatt". A helyi egészségügyi szolgálatok adatai szerint a tolongás azért tört ki, mert túl sokan érkeztek a tartományokból, hogy elbúcsúzzanak a "legendás katonától".

A tömegben kitörő pánik, valamint a sérülések és halálesetek miatt az egész temetést elhalasztották. Szulejmánit szülőhelyén, Kermánban tervezték örök nyugalomba helyezni - már a hétfői, teheráni búcsúztatóján is elképesztő tömeg gyűlt össze.

Mint azt korábban megírtuk, január 3-án Washington légicsapásokat hajtott végre az iraki fővárosban, Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen. A támadásokban Kászim Szulejmáni iráni tábornok, valamint Abu al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője is életét vesztette. A támadást Donald Trump amerikai elnök rendelte el.

Pattanásig feszült a helyzet Trump és Irán között

Mindenütt megerősítették a biztonsági intézkedéseket. Az Iránnal kialakult konfliktus következtében New Yorkban kivezényelték a Nemzeti Gárdát a repülőterekre és mindenütt megerősítették a biztonsági intézkedéseket - jelentette be péntek esti közleményében New York állam kormányzója.

Figyelmébe ajánljuk