Tömegdemonstrációkon követelték a fegyvertartás szigorítását az Egyesült Államokban

  • narancs.hu
  • 2018. március 25.

Külpol

Donald Trump észre sem vette.

Százezrek vettek részt Egyesült Államok-szerte a fegyveres erőszak elleni, a fegyvertartás szigorítását követelő felvonulásokon. A legnagyobb demonstrációt a fővárosban, Washingtonban tartották Menet az Életünkért címmel, s a februári floridai iskolai mészárlás túlélői vezették.

Az esemény legerősebb beszédét az egyik túlélő, a parklandi diákvezető,  Emma Gonzalez tartotta: felsorolta a 17 áldozat nevét, majd 6 perc 20 másodpercen keresztül, pontosan annyi ideig, ameddig a mészárlás tartott, némán állt a színpadon.

CNN

In the middle of a stirring speech at the March for Our Lives in Washington, student Emma Gonzalez pauses, and stands silently weeping.

A tüntetésen központi szerepet játszó tizenéves fiatalok a szüleik generációját próbálják rávenni arra, hogy ténylegesen töröljék el a fegyveres erőszakot. A felszólalók jórészt fegyveres erőszak túlélői, illetve lelőtt fiatalok hozzátartozói voltak.

A 17 éves, Los Angeles-i Edna Chavez feltartott ököllel beszélt fivéréről, aki fegyveres erőszak áldozatául esett. "Hamarabb tanultam meg elhajolni a golyók elől, mint olvasni."

A chicagói Trevon Bosley arról beszélt, hogy a városban, ahol 2017-ben 625 embert lőttek agyon, és majdnem háromezret sebesítettek meg lőfegyverrel, a fiatalok azon rettegnek, hogy akár egy benzinkúton, moziban, buszmegállóban, templomban, vagy útban az iskola felé is lelőhetik őket. "Azoknak a chicagói fiataloknak a nevében beszélek, akiket túl régóta hallgattatnak el.

Yolanda Renee King, Martin Luther King Jr. unokája nagyapja emlékét idézve úgy szólt: „Van egy álmom, mégpedig az, hogy ebből elég volt. És az, hogy meg kell tisztítanunk a világot a fegyverektől. Pont.”

A washingtoni központi tüntetéshez kapcsolódóan a több száz amerikai helyszín mellett, több mint 800 felvonulást rendeznek szerte a világon, például Londonban, Tokióban, Mumbaiban. A szervezők azt remélik, e tüntetés lesz a legnagyobb Washingtonban a vietnami háború ellen tiltakozó demonstrációk óta.

Donald Trump elnök mindeközben a floridai West Palm Beachen lévő golfklubjában pihenve emlékezett meg a franciaországi terrortámadás áldozatairól a Twitteren, de számos egyéb közlendői közt a washingtoni tüntetésről egy árva szót sem ejtett.

 

(CNN, BBC)

Figyelmébe ajánljuk