Törökország újra meghosszabbította a rendkívüli állapotot, ami így már másfél éve tart

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. január 18.

Külpol

Erdogan megegyezett Erdogannal és úgy döntött, szükség van a hosszabbításra.

A török parlament csütörtökön újabb három hónappal, hatodszor is meghosszabbította a 2016. július 15-i puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapotot az országban - jelentette az NTV török hírtelevízió, számolt be róla az MTI.

A rendkívüli állapotot a 2016-os puccskísérlet után öt nappal, július 20-án vezették be az országban. Azóta öt alkalommal hosszabbították meg: 2016 októberében, 2017 januárjában, áprilisában, júliusában és októberében. A török kormány azzal indokolja a helyzet fenntartásának szükségességét, hogy a gyors határozathozatalnak és a döntések gyors végrehajtásának köszönhetően Ankara hatékonyabban tud fellépni a Törökországot veszélyeztető terrorszervezetek ellen.

A rendkívüli állapot keretében kijárási és járműforgalmi tilalmat lehet életbe léptetni, be lehet tiltani a gyűléseket és demonstrációkat, a biztonsági erők járműveket és ingatlanokat kutathatnak át és foglalhatnak le, valamint ellenőrizhetik a szárazföldi, a légi és a vízi közlekedést. A hatóságok továbbá korlátozhatnak vagy betilthatnak média- és sajtótermékeket az intézkedés idején.

false

 

Fotó: MTI/AP

Törökországban 2016. július 15. óta több mint 134 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 50 ezret - köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, egyetemi tanárokat, üzletembereket, újságírókat és minisztériumi alkalmazottakat - pedig előzetes letartóztatásba helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózathoz vagy terrorszervezetekhez. Fethullah Gülen tagadja, hogy köze volt a puccskísérlethez.

A miniszterelnöki hivatal javaslatát egy nappal az után fogadták el, hogy a nemzetbiztonsági tanács és a minisztertanács is a meghosszabbítás mellett foglalt állást.

Mindkét testület élén Recep Tayyip Erdogan államfő elnököl.

Figyelmébe ajánljuk