Törvényben biztosítaná a nők hozzáférését vezető pozíciókhoz Spanyolország

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 4.

Külpol

Ha a társadalom felét a nők alkotják, akkor jogosultak a gazdasági hatalom felére is.

Spanyolországban törvényben fogják biztosítani, hogy kiegyenlítettebb legyen a nők és a férfiak aránya a politikai, a közigazgatási és a nagyvállalati vezetői pozíciókban, mondta szombaton Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök Madridban, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) tanácskozásán.

„Ha a nők alkotják a társadalom felét, akkor jogosultak a politikai és gazdasági hatalom felére is” – mondta Sánchez. Az elfogadásra váró törvénytervezet értelmében a kormányban és a törvényhozásban lehetőség szerint egyenlő arányban vesznek majd részt a nők és a férfiak.

A jelenlegi spanyol kormányban 60 százalék a nők aránya, vagyis Sánchez nem a levegőbe beszél. Ez ugyanakkor kuriózum, hiszen a parlament mindkét házában még messze elmarad a nők száma az 50 százaléktól. Az új törvény értelmében - amennyiben azt elfogadja a parlament - vélhetően nem az lesz az első intézkedés, hogy kirugosnak néhány nőt a kormányból, bebiztosítva a fifti-fiftit. A tervezett jogszabályban azt is célul tűzik ki, hogy a nők és a férfiak aránya a vezető pozíciókban a legrosszabb esetben 40/60 százalék legyen a spanyol társadalomban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk