Von der Leyen a jogállami mechanizmusról: az Európai Bíróságnak kell döntenie

  • narancs.hu
  • 2021. október 22.

Külpol

Az Európai Bizottság nem hoz intézkedéseket a bíróság ítéletéig.

"Az Európai Unió nem ad pénzt szögesdrótra és falak építésére a migráció elleni küzdelemben" - mondta Ursula von der Leyen bizottsági elnök Brüsszelben. Az uniós csúcsot lezáró sajtótájékoztatón a német politikus arról is beszélt, hogy a bizottság megvárja az Európai Bíróság ítéletét a jogállamisági mechanizmus elindításával, írja az Euronews.

Von der Leyen hozzátette: "Ahogy Önök is tudják, vannak forrásaink a határok kezelésére. Ebből a személyzetet, a felszereléseket és az infrastruktúrát is lehet finanszírozni. Volt vita az úgynevezett fizikai infrastruktúráról, ahol nagyon világosan elmondtam, hogy van egy régi határvonal a bizottság és az Európai Parlament számára arról, hogy nem finanszírozunk szögesdrótot és falakat".

Emellett a bizottság elnöke beszélt a jogállamisági mechanizmusról is, amellyel uniós kifizetéseket függesztenének fel Magyarország és Lengyelország esetében a jogállamisági gondok miatt.

Az Európai Bíróságnak döntenie kell Magyarország és Lengyelország kéréséről abban, hogy ez a feltételrendszer jogilag megfelelő. Megnézzük majd az ítélet eredményét és beépíthetjük ezt az iránymutatásunkba

- mondta a politikus.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke két napja kapta meg a felhatalmazást az Európai Parlament jogi bizottságától, hogy az EP beperelje az Európai Bizottságot a jogállamisági mechanizmus alkalmazásának elmulasztása miatt.

Most azonban Von der Leyen azt mondta, hogy egyetlen ügy sem vész el, hiszen január óta rögzítik a kérdéses eseteket. Intézkedéseket azonban nem hoznak a bírósági ítéletig - de az értesítési periódus elindulhat, vagyis leveleket küldhetnek az érintett kormányoknak.

A jogállamisági mechanizmusról ebben a cikkben írtunk hosszabban és részletesebben.

Ahogy a lap megjegyzi, az uniós csúcs kevés konkrét eredménnyel zárult. Mind az energiaárak ügyéről, mind a jogállamisági kérdésekről decemberben folytatják a tárgyalásokat. A belarusz rezsimet viszont újabb szankciókkal fenyegették meg a mesterséges menekültválság gerjesztéséért. A litván elnök, Gitanasz Nauszėda azt mondta:

Lukasenko meglátja majd, hogy az EU képes dönteni és lépni.

A vezetők elköszöntek Angela Merkeltől is, a leköszönő német kancellárnak ugyanis minden valószínűlség szerint ez volt az utolsó csúcstalálkozója. Merkel összesen 107 Európai Tanácsülésen vett részt a 16 évnyi kormányzása alatt. A következő, decemberi csúcstalálkozó idején már valószínűleg Olaf Scholz lesz a német kancellár.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk