Von der Leyen a jogállami mechanizmusról: az Európai Bíróságnak kell döntenie

  • narancs.hu
  • 2021. október 22.

Külpol

Az Európai Bizottság nem hoz intézkedéseket a bíróság ítéletéig.

"Az Európai Unió nem ad pénzt szögesdrótra és falak építésére a migráció elleni küzdelemben" - mondta Ursula von der Leyen bizottsági elnök Brüsszelben. Az uniós csúcsot lezáró sajtótájékoztatón a német politikus arról is beszélt, hogy a bizottság megvárja az Európai Bíróság ítéletét a jogállamisági mechanizmus elindításával, írja az Euronews.

Von der Leyen hozzátette: "Ahogy Önök is tudják, vannak forrásaink a határok kezelésére. Ebből a személyzetet, a felszereléseket és az infrastruktúrát is lehet finanszírozni. Volt vita az úgynevezett fizikai infrastruktúráról, ahol nagyon világosan elmondtam, hogy van egy régi határvonal a bizottság és az Európai Parlament számára arról, hogy nem finanszírozunk szögesdrótot és falakat".

Emellett a bizottság elnöke beszélt a jogállamisági mechanizmusról is, amellyel uniós kifizetéseket függesztenének fel Magyarország és Lengyelország esetében a jogállamisági gondok miatt.

Az Európai Bíróságnak döntenie kell Magyarország és Lengyelország kéréséről abban, hogy ez a feltételrendszer jogilag megfelelő. Megnézzük majd az ítélet eredményét és beépíthetjük ezt az iránymutatásunkba

- mondta a politikus.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke két napja kapta meg a felhatalmazást az Európai Parlament jogi bizottságától, hogy az EP beperelje az Európai Bizottságot a jogállamisági mechanizmus alkalmazásának elmulasztása miatt.

Most azonban Von der Leyen azt mondta, hogy egyetlen ügy sem vész el, hiszen január óta rögzítik a kérdéses eseteket. Intézkedéseket azonban nem hoznak a bírósági ítéletig - de az értesítési periódus elindulhat, vagyis leveleket küldhetnek az érintett kormányoknak.

A jogállamisági mechanizmusról ebben a cikkben írtunk hosszabban és részletesebben.

Ahogy a lap megjegyzi, az uniós csúcs kevés konkrét eredménnyel zárult. Mind az energiaárak ügyéről, mind a jogállamisági kérdésekről decemberben folytatják a tárgyalásokat. A belarusz rezsimet viszont újabb szankciókkal fenyegették meg a mesterséges menekültválság gerjesztéséért. A litván elnök, Gitanasz Nauszėda azt mondta:

Lukasenko meglátja majd, hogy az EU képes dönteni és lépni.

A vezetők elköszöntek Angela Merkeltől is, a leköszönő német kancellárnak ugyanis minden valószínűlség szerint ez volt az utolsó csúcstalálkozója. Merkel összesen 107 Európai Tanácsülésen vett részt a 16 évnyi kormányzása alatt. A következő, decemberi csúcstalálkozó idején már valószínűleg Olaf Scholz lesz a német kancellár.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.