Nem a melegellenes törvény, hanem a korrupciós veszély miatt nem kapott eddig pénzt Magyarország

  • narancs.hu
  • 2021. október 21.

Külpol

Bár Orbánék LMBTQ-lobbit emlegetnek az újjáépítési források visszatartása okaként, de ezt Von der Leyen egyértelműen cáfolta.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság egyelőre nem hagyta jóvá Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervét, mert a brüsszeli testület erősebb korrupcióellenes garanciákat vár a magyar kormánytól.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő online sajtótájékoztatóján elmondta: azért kért részletes tájékoztatást Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság vezetőjétől, mert a Fidesz-kormány rendszeresen arra hivatkozik a helyreállítási alap kapcsán, hogy azért késik a magyar terv elfogadása, mert a kormány ellenáll „Brüsszel” azon szándékának, hogy LMBTQ-aktivistákat engedjenek a magyar iskolákba és óvodákba.

Ujhelyi emlékeztetett arra, hogy az EU helyreállítási alapjából Magyarországnak mintegy 2500 milliárd forint járna, de egyelőre még a 326 milliárdos előlegtől is elestünk, miután a magyar kormány által benyújtott tervet az Európai Bizottság még nem hagyta jóvá; szemben szinte már mindegyik másik uniós tagállammal.  

Az Európai Bizottság elnökének levele szerint folyamatosak a magyar hatóságokkal az egyeztetések a még nyitott kérdések tisztázása érdekében az úgynevezett gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos jogi vita viszont nem része a helyreállítási alappal kapcsolatos folyamatnak, „ez két különálló és párhuzamos folyamat” – ismertette Ursula von der Leyentől kapott írásos válaszát Ujhelyi.

Az MSZP politikusa a sajtótájékoztatón elmondta: az Ursula von der Leyentől kapott válaszlevele egyértelmű fogalmaz az ügyben. Ujhelyi tájékoztatása szerint az Európai Bizottság elnöke világossá tette, hogy a helyreállítási alaphoz kapcsolódó nemzeti tervek esetében minden lépést megtesznek annak érdekében, hogy biztosítva legyen az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelme, ez ugyanis – mint írták – kulcsfontosságú az európai adófizetők felé való elszámoltathatóság kapcsán. Ursula von der Leyen egyértelművé tette azt is, hogy a tervek elfogadása kapcsán az országspecifikus ajánlásoknak való megfelelést veszik kiemelten figyelembe; ezzel kapcsolatban Ujhelyi rámutatott, hogy a Magyarországgal szemben megfogalmazott javaslatok alapvetően az állami szintű korrupció elleni fellépésről szóltak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Miért jött létre a bűnügyi felügyelet és mit jelent pontosan? Kérdések és válaszok a Schadl-ügy apropóján

Amikor a végrehajtói kar volt elnökének és egyik vádlott-társának a letartóztatását megszüntették, bűnügyi felügyelet alá helyezték őket. Mi ez a jogintézmény, különösen az ingatlanhoz kötött bűnügyi felügyelet (köznyelven szólva: házi őrizet)? Egyebek mellett erről is szó esik Jován László ügyvéddel folytatott beszélgetésünkben.