„Trump elindított egyfajta mozgalmat, de mi valami még nagyobbat indítottunk útjára”

Külpol

Igaz történet arról, hogyan hatolt be a Capitoliumba egy fiatal Trump-hívő.

„Nem bánok semmit. Nem bántottam senkit, nem törtem össze semmit. Bár azt hiszem, jogsértést követtem el” – ezt Brandon Fellows mondta a Bloombergnek, akit azért keresett meg az újság, mert ő is egyike volt azoknak, akik január 6-án behatoltak a Capitolium épületébe. Tették mindezt azután, hogy Donald Trump hatalomtól búcsúzó amerikai elnök felhergelte hallgatóságát a Fehér Ház közelében tartott nagygyűlésen a Joe Biden megválasztott elnök győzelmét megerősítő kongresszusi ülés előtt. A zavargásokban öten meghaltak.

A 26 éves Fellows arról mesélt, mi motiválta arra, hogy Washingtonba menjen, ráadásul úgy, hogy korábban sosem vett részt egyetlen egy olyan gyűlésen sem, amely Trumpot támogatta volna. A cikk szerzője kiemeli:

a Trumpot támogató fiatalember példája tökéletesen megmutatja, milyen hatással tud lenni a közösségi média és a közösségi médiában aktívan megnyilvánuló elnök a híveire.

Fellows ugyanis azt mondta, egyértelműen Trump Twitter-üzenetei miatt ment Washingtonba. Azt nem tervezte ugyan, hogy be is fog törni a Capitoliumba, de Trumpot mindenképpen látni és hallani akarta.

Fellows emellett abban is biztos, hogy a választást elcsalták. Értesülései nagy részét a közösségi médiából szerzi, a YouTube-on olyan konzervatív kommentátorokat követ, mint Ben Shapiro vagy Steven Crowder. A most 36 éves Ben Shapiro korábban az alt-right Breitbart vezető szerkesztője volt, innen Steve Bannont és Trumpot kritizálva távozott, 2018 óta azonban a Trump-párti Fox Newson vezet műsort, és több könyvet is írt, töbek között a baloldal térnyeréséről a médiában, vagy az egyetemi világ liberális uralmáról. Crowder korábban szintén a Foxnál dolgozott, 2017-18-tól a YouTube-on és a podcastjában osztja az észt, a videómegosztó 2019-ben vizsgálatot is indított ellene homofób és rasszista megnyilvánulásai miatt. 

Az ő követőjük Brandon Fellows, aki azt mondta, elég bizonyítékát látta már annak, hogy a választás nem volt tiszta, és egyszerűen nem érti, miért nem történik semmi. A Capitoliumnál összegyűlt tömeget úgy jellemezte, hogy olyan emberekkel találkozott, akikkel normális esetben nem jött volna ki, ott mégis olyan érzés volt, mintha egy nagy család lennének, mintha összetartoznának egy közös cél érdekében.

Amerikai elnökválasztás

 
Tüntetők a Capitoliumban
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
 

Trump beszéde után a tömeg a Capitoliumhoz vonult, mire Fellows az épülethez ért, az emberek már lerohanták és arrébb lökdösték a kordonokat, egy tüntető pedig betörte az ajtót, ő pedig azt gondolta,

ma történelmet írnak ezek az emberek, amiből ő sem akar kimaradni.

Így aztán segített másoknak felkapaszkodni a falra, majd némi hezitálás után ő is beugrott az épületbe egy betört ablakon keresztül. Először attól tartott, hogy a behatolókat letartóztatják, de a Capitoliumban több rendőrrel is beszédbe elegyedett, és mivel mindenki segítőkész és jó fej volt, azt gondolta, senkinek nem esik bántódása, az eseményeknek semmiféle következménye nem lesz.

A Capitoliumban nagyjából fél órát töltött, közben számos videót készített, amelyeket feltöltött a Snapchatre is. Ezeken látható, ahogy Fellows elbeszélget a rendőrökkel, vagy ahogy Jeff Merkley demokrata oregoni szenátor irodájában beleül a székébe, a sáros bakancsát felteszi az asztalra, és beleszív egy füves cigibe, amit egy másik tüntető ad neki.

Fellows arról is beszámolt, hogy szerette volna megnézni a Nemzeti Szobortermet, ezért megkérdezte az egyik rendőrt, útbaigazítaná-e. A rendőr elmagyarázta neki, hogyan talál oda, és hogy az ott található szobrok az egyes államokat reprezentálják. Fellows mindezt videóra vette. Miután elhagyta az épületet, még készített néhány fényképet a Capitolium előtt álló rendőrökkel és egy rendőrségi motorra is felült. Azt mondja,

mióta feltöltötte a Capitoliumban készült képeket az egyik randioldalra, a profilja teljesen „felrobbant”.

Fellows a lapnak arról is beszélt, biztos benne, hogy Joe Biden megválasztott amerikai elnök január 20-i beiktatása körül jó pár tüntetés és hasonló esemény várható még, amiken ő is részt akar venni, ezért azt tervezi, hogy visszatér Washingtonba. És több erőszakra is számít.

„Abban biztos vagyok, hogy Trump elindított egyfajta mozgalmat, de azzal, amit tettünk, mi valami még nagyobbat indítottunk útjára” – mondta. 

(Címlapképünk: Donald Trump tüntető támogatói capitoliumi rendőrökkel állnak szemben a szenátusi ülésterem előtt, az amerikai törvényhozás washingtoni épületében 2021. január 6-án. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta)

Figyelmébe ajánljuk