Úgy tudták a légicsapás előtt, nincsenek ott civilek

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. november 14.

Külpol

Két 2019-es amerikai bombázás 64 áldozatáról ír a New York Times.

Civil áldozatokkal járó szíriai légicsapásokat tussolhatott el az amerikai hadsereg a The New York Times című napilap szombati közlése szerint.

A bizalmas dokumentumokra és a műveletben közvetlenül résztvevők beszámolójára hivatkozó írás szerint a két légicsapást az Iszlám Állam terrorszervezet akkori szíriai bázisánál, Bagúznál hajtották végre 2019 márciusában, és a halottak között akár 64 civil, köztük nők és gyerekek is lehettek. A lap szerint a légierő egyik, a bombázások idején a műveleti központban tartózkodó  jogásza elmondta, hogy háborús bűncselekmény gyanúja miatt a légicsapások után felvette a kapcsolatot a védelmi minisztériummal és az amerikai szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságával.

Ezzel kapcsolatban a The New York Times hozzáteszi, hogy az ügyben mind ez idáig nem indult független vizsgálat.

A bombázásokat a héten ismerte el először az Egyesült Államok hadseregének a szíriai műveletekért is felelős közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnoksága (Centcom), ám a műveleteket jogosnak és arányosnak nevezték.

Jóllehet a Cenctcom közleményében elismerték, hogy a műveletben hozzávetőleg nyolcvanan meghaltak, köztük az Iszlám Állam 16 tagja és négy civil, az áldozatok nagy részének a kilétét azonban nem tudják, és hangsúlyozták, hogy „nők és gyerekek is harcoltak a terroristák soraiban”.

A Centcom részéről leszögezték, hogy műveleteik során mindent megtesznek a civilek védelmében, az ominózus légicsapásokkal kapcsolatban pedig lefolytatták az ilyenkor szokásos vizsgálatot, és teljes felelősséget vállalnak.

A közlemény szerint a bombázások előtt az amerikai erőkkel szövetséges Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab milíciaszövetség – amely annak idején elkeseredett harcot vívott a terroristákkal a szárazföldön – biztosította a légierőt arról, hogy a térségben nincsenek civilek.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk