Újabb jelentős lapnál tartanak attól, hogy Fidesz-közeli oligarchák bekebelezik őket (is)

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 25.

Külpol

Volt egy kis változás az Új Szónál a napokban.

Tegnapi jegyzetében reagált a pozsonyi Új Szó munkatársa az elmúlt időszak eseményeire – már ami a lap tulajdonosi viszonyait illeti. Czajlik Katalin így kezdi a cikkét: „Ne kerteljünk: sokk volt! Hétfőn reggel munkába jövet megtudtuk, hogy megvett minket a Penta. Illetve, hogy jelenlegi többségi tulajdonosunk, a PSIS annak fejében, hogy növeli befolyását a Pentával szemben a kiadóban, túlad rajtunk. Mint egy rossz pár cipőn.”

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

A Penta-csoportra jól emlékezhetünk – ha máshonnan nem is – a Gorilla-ügy óta, ami egy szövevényes korrupciós sztori volt, írtunk is róla egy remek cikket, csak a hangulatjelentés miatt most idéznénk is belőle: „A pozsonyi Vazovova utca pedig azért lett cikkünk címe, s az eseményeknek mondhatni epicentruma, mert ott volt az említett Penta-csoportnak egy úgyszólván fedett lakása, amit a titkosszolgálat (Szlovák Információs Szolgálat; SiS) bepoloskázott. Jó okkal. A kecóban ugyanis egymásnak adták a kilincset neves közéleti személyiségek és politikusok – a lépcsőházat úgy képzeljük el, mint a szlovák parlament folyosóját. Magában a dossziéban a 2005-ben és 2006-ban rögzített beszélgetések átiratai találhatók, körülbelül a következő tenorban: »négymillióért engedelmeskedni fog«, »az egy zsoldos, aki arrafelé hajlik, ahonnan több pénzt kap«, »ő azonnal kéri a pénzt, viszont félmillióért a haláláig minket szolgál«, a tak dále. Itt trónolt Jaroslav Hascák, a Penta társtulajdonosa, és mint Rejtő Jenő Három testőr Afrikában című fő művében, itt osztogatta a pénzt a betérőknek, nagy egyetértésben Jirko Malchárekkel, a Dzurinda-kormány gazdasági miniszterével. Miközben a szomszéd lakásban a falra tapasztotta a fülét a SiS szorgos kis ügynöke, aki egyenesen a szolgálat akkori főnökének, Jozef Magalának jelentett.”

Hát így…

Az Új Szó tegnapi jegyzetében is felmerül persze a Gorilla-ügy is, még pedig árnyalt megközelítésben: „a Penta nem csak amolyan »hétköznapi« pénzügyi csoport. A Gorilla óta az újkori Szlovákia legnagyobb korrupciós botrányának árnyéka vetül rá. Igaz, eddig senki sem bizonyította a Gorilla-akta hitelességét (vagy hamisságát), s a vizsgálat lefolyását szemlélve erre egyhamar nem is kerül sor. Mégis aggályos, ha egy ilyen csoport médiákat vásárol. Melyeknek, ugyebár, az az érdeke, hogy a Gorillához hasonló botrányokra fény derüljön.”

De a jegyzet nem állt meg itt, ami a magyar belpolitikát érintően igazán érdekes, az csak most jött. „A tartalom befolyásolása azonban csak az egyik, s talán nem is a legfőbb aggály. Azt ugyanis nem igazán hiszi senki, hogy a Penta ezentúl az Új Szón keresztül akarná átnyomni az érdekeit. Annál indokoltabb viszont a kérdés, vajon hogyan viselkedne az új tulajdonos, ha mondjuk magyar kormánykörökből kapna egy ajánlatot az Új Szó eladására. Tudjuk, hogy a Fidesz már bekebelezte az erdélyi és a vajdasági magyar sajtó nagy részét, s azt is tudjuk, mit tett ez az érintett médiák függetlenségével.

Vajon tudja ezt a Penta is? S vajon érdekli-e egyáltalán?”

Nem tehetünk mást, csak reméljük a legjobbakat! Az Új Szó ugyanis remek újság, jól lehet belőle tájékozódni a szlovákiai ügyekkel kapcsolatban, működése önmagában érték.

Figyelmébe ajánljuk