Újabb uniós szankciókat jelentettek be Oroszországgal szemben: az egyik a paksi beruházást is érinti

  • narancs.hu
  • 2022. április 5.

Külpol

Bővülni fog a szankcióval sújtott magánszemélyek listája is. És további szankciókon is dolgoznak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Josep Borrell külügyi főképviselő társaságában a következő újabb intézkedéseket jelentette be Oroszországgal szemben, miután egyre több bizonyíték kerül nyilvánosságra az orosz hadsereg által, ukrán civilek sérelmére elkövetett kínzások, gyilkosságok részleteiről.

  • Az oroszországi szénimport tilalma, amely évi 4 milliárd eurós bevételkiesést jelent Oroszország számára.
  • Teljes tranzakciós tilalom 4 kulcsfontosságú orosz bankra. Ezek között van a VTB, a második legnagyobb orosz bank is.
  • Az orosz személyek és vállalatok által üzemeltetett hajók uniós kikötőibe való belépésének tilalma, valamint megtiltják az EU területére lépést az orosz és fehérorosz közúti fuvarozók számára.
  • További exporttilalmak 10 milliárd euró értékben a kulcsfontosságú területeken: fejlett félvezetők, gépek és szállítóeszközök.Konkrét új importtilalmak, 5,5 milliárd euró értékben.
  • Célzott intézkedések, mint például az orosz vállalatok közbeszerzésben való részvételének tilalma és minden uniós vagy nemzeti pénzügyi támogatás kizárása az orosz állami szervek számára. Ez a szankció vonatkozik a paksi beruházásra is.

Mindemellett bővülni fog a szankcióval sújtott magánszemélyek listája is. Ursula von der Leyen bejelentette, hogy további szankciókon is dolgoznak, ideértve az olajimport megtiltását is.

Ez már az ötödik szankciós csomag lesz. Az intézkedéseket még a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk. Az Európai Néppárt EP-frakciója bejelentette, hogy az olaj és a szén esetében azonnali, a gáz esetében pedig mielőbbi orosz energiaembargó bevezetését javasolják.

(hvg.hu/EUrologus)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk