Ujhelyi: Az Európai Bizottság nem hisz a kormánynak

  • narancs.hu
  • 2023. március 5.

Külpol

Úgy tudja, egy darabig még nem jönnek az uniós források.

Az Európai Bizottság a héten  úgy döntött, nem fogadja el a magyar kormány módosításait és vállalásait az EU által korábban kifogásolt jogszabályokkal kapcsolatban – írja vasárnap lapunkhoz is elküldött nyílt levelében Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.

Ez azt jelenti, hogy a helyreállítási alap és a hagyományos uniós hétéves költségvetés Magyarországnak járó forrásai továbbra sem jönnek.

„Nem lesz tehát elegendő, hogy a közvagyon-jellegét elvesztett egyetemek felett rendelkező alapítványokból a miniszterek kiszállnak, nyilvánvalóan ennél szélesebb körű és meggyőzőbb lépéseket várnak, ahogyan azt a Bizottság többször jelezte már a Karmelitának. Tökéletesen látszik, hogy Orbánék megint kuruckodnak, megpróbálják »okosba« megoldani a megegyezést az Unióval, amolyan jól ismert fideszes »jut is, marad is« alapon. Ez azonban most már kevés lesz, és ha a Fidesz-kormány tovább húzza az időt, akkor a saját maga által vállalt határidőkből is kicsúszik, ami végzetes veszélybe sodorja a közös hazánknak járó forrásokat” – figyelmeztet Ujhelyi.

Úgy értesült, az Európai Bizottság továbbra sem értékeli előrelépésként azt, amit a magyar kormány az igazságügyi rendszer reformjával kapcsolatban tett. A „jogállamisági szupermérföldköveknek” nevezett uniós elvárások között Ujhelyi szerint az egyik, ha nem a legfontosabb pont az igazságügyi rendszer átalakítása lenne.

Ez a feltétele mintegy 8300 milliárd forintnyi forrás folyósításának.

„Bár a kormánynak maradt még néhány hete (a végső határidő március végén jár le és a kabinetnek láthatóan nem sietős a dolog; nem is értem), de például az igazságügyi reform kapcsán Varga Judit és minisztériuma igencsak a radar alatt dolgozik, nyilván nem véletlenül. Tény, hogy az Országgyűlésnek benyújtani tervezett módosítást feltették a kormány honlapjára és február elejéig várták is a hozzáfűzött szakmai véleményeket, de a beígért széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetésnek azért a nyomai tényleg csak nagyítóval láthatóak. Tény, hogy néhány civilszervezetet személyes konzultációra is meghívtak a szaktárcához, kérdés azonban, hogy az általuk megfogalmazott érdemi és hiteles véleményeket mennyiben fogják komolyan venni és beépíteni Varga Juditék a végső módosító-javaslatba. Abból azért valamelyest lehet érezni a kormányzati hozzáállást, hogy a konzultációval egyidőben a kormánymédia bűzösebbik fele az érintett civileket sorosista-pedofilmentegető szervezeteknek próbálta hazug módon beállítani” – írja a képviselő.

Az említett civil és szakmai vélemények Ujhelyi tudomása szerint kritikusak voltak az Igazságügyi Minisztérium által előkészített változásokkal szemben. Úgy találták, van olyan  vállalás, amelyet a kormány megfelelően teljesít, mások azonban csak látszólag felelnek meg az Európai Bizottság elvárásainak. Az Alkotmánybíróság függetlensége és a bírók véleménynyilvánítási jogának ügye ilyen rendezetlen terület Ujhelyi szerint is. Az uniós képviselő figyelmeztet, a kormány felelőssége, hogy a magyar gazdaságok és családok nem jutnak hozzá a támogatásokhoz, a modellváltáson átesett egyetemek pedig az Erasmus+ illetve a Horizon forrásaihoz.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?