Ukrajnai háború: Orbán a magyaroknak, Márki-Zay Zelenszkijnek üzent

  • narancs.hu
  • 2022. március 2.

Külpol

"A kárpátaljai magyarság alapvető érdeke a független és demokratikus Ukrajna győzelme az agresszorral szemben."

Együttérzéséről, szolidaritásáról és teljes támogatásáról biztosítja Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Volodomir Zelenszkij ukrán elnököt és Ukrajna polgárait abban a levélben, melyet ma Ukrajna budapesti nagykövetségén keresztül küldött.

Azt írja, az Egységben Magyarországért politikusai és aktivistái „mindent megtesznek, hogy Magyarország lakossága minél pontosabb képet kaphasson az Ukrajnában zajló hősies honvédelmi háborúról”, segítenek, tüntetnek és rendszeresen kiállnak a szabad, demokratikus és szuverén Ukrajna mellett.

„Meggyőződésem, hogy a kárpátaljai magyarság alapvető érdeke a független és demokratikus Ukrajna győzelme az agresszorral szemben és büszkék vagyunk azokra a magyarokra, akik az ukrán hadsereg tagjaiként részt vesznek ebben a hősies küzdelemben.”

Márki-Zay szerint, ha a választók bizalmat szavaznak neki, „az új magyar külpolitikában Közép-Európa kiemelt szerepet fog betölteni. Ebben az összefüggésben is minden segítséget és együttműködést meg kívánunk adni Ukrajnának, hogy mielőbb megtalálhassa stabil helyét és szerepét az euro-atlanti közösségben.” Ígérete szerint fenntartások nélkül támogatnák Ukrajna EU-s csatlakozását.

„Abban a reményben, hogy az orosz agresszió, ez az aljas indokból indított háború Ukrajna győzelmével és területi integritásának teljes visszanyerésével mihamarabb befejeződik, illetve a demokratikus magyar ellenzék új kormánya képviseletében Ukrajna helyreállításában és újjáépítésében is reszt vállalhatunk, országaink barátságának és együttműködésének egy új fejezetét közösen alakíthatjuk tovább.”

Mindeközben Orbán Viktor is üzent, csak ő Zelenszkij helyett a magyar embereket választotta. A kormányülést követően videóban számolt be arról, hogy a háború 7. napján értékelték a kialakult helyzetet, és megerősítették, hogy Magyarország továbbra sem küld sem katonákat, sem fegyvereket Ukrajna területére. Megerősítették, hogy Ukrajna irányába Magyarország területén fegyverek sem haladhatnak át. "A legfontosabb a magyar emberek élete és biztonsága, ideértve a Kárpátalján élő magyarokat is.

Nem hozhatunk, nem is fogunk olyan döntéseket hozni, amely célponttá változtatná akár a magyarországi településeket, embereket, akár a Kárpátalján élő magyarokat vagy akár ukránokat. A legfontosabb, hogy ebből a háborúból Magyarország kimaradjon.

De  - mint hozzátette - ugyanakkor Ukrajna a barátunk, bajban vannak, és a bajba jutottakon segíteni kell. Megindítottuk Magyarország történetének egyik legnagyobb humanitárius akcióját - mondta Orbán. Az első lépésben 600 millió forint értékben küld Magyarország élelmiszert, higiéniai eszközöket és gyermekápolási termékeket.

Magyarország továbbra sem küld sem katonákat, sem fegyvereket Ukrajna területére

Magyarország továbbra sem küld sem katonákat, sem fegyvereket Ukrajna területére

Posted by Orbán Viktor on Wednesday, March 2, 2022

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.