Ukrán válság: spanyol és holland vadászgépek járőröznek Bulgária légterében

Külpol

A NATO-tagországok az orosz fenyegetettség miatt hajtanak végre ellenőrző feladatokat.

.Az úgynevezett Air Policing keretében a két NATO-tagország külön-külön legfeljebb kilenc vadászgéppel fog járőrözni Bulgária légterében - közölte Sztefan Janev bolgár védelmi miniszter szombaton. A balkáni ország, amely 2004 óta tagja az észak-atlanti szövetségnek, légiereje régi, szovjet típusú harci repülőgépekből áll.

A bolgár kormány hétfőn dönt a spanyol Eurofighter vadászgépek bevetéséről.

Rumen Radev bolgár elnök pénteken elfogadhatatlannak és alaptalannak nevezte azt az orosz követelést, hogy a NATO vonja ki csapatait a szövetséghez a NATO-orosz alapokmány 1997. májusi aláírása után csatlakozott országokból, külön megnevezve Bulgáriát és Romániát. Hasonló értelemben nyilatkozott Kiril Petkov bolgár miniszterelnök is.

A novemberben újraválasztott Rumen Radev szombaton Szófia központjában rendezett díszszemle keretében kezdte meg második hivatali időszakát. Az 58 éves államfő korábban a bolgár légierő parancsnoka és vadászpilóta volt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk