Uniós szintű védelmet kapnak a szivárogtatók
bizottsaUg.jpg

Uniós szintű védelmet kapnak a szivárogtatók

  • narancs.hu
  • 2018. április 17.

Külpol

Az adóelkerülési botrányok és az autógyárak csalásai sarkallták cselekvésre a döntéshozókat.

Különleges jogi védelmet kapnak az Európai Unióban azok a dolgozók, akik cégük adóelkerüléséről szivárogtatnak vagy azt hozzák nyilvánosságra hogy munkahelyükön csalnak a termékszabványokkal, írja a Guardian.

Az Európai Bizottság jövő héten terjeszti elő a szivárogtatók védelméről szóló törvényjavaslatát. A közelmúlt adóelkerülési és az autógyárak károsanyag-kibocsátással kapcsolatos csalásai után döntöttek úgy a döntéshozók, speciális védelem illeti meg azokat, akik a közérdek miatt megsértik munkahelyük titoktartási szabályait. Ha lett volna ilyen védelem, a VW-ről sokkal hamarabb kiderült volna, hogy csal a károsanyag-kibocsátással kapcsolatos tesztjein, érvelnek a javaslat előterjesztői.

A szivárogtatóknak külön jogi védelem és anyagi segítség is járna, a vállatok pedig nem fokozhatnák le vagy rúghatnák ki őket, sőt semmiféle retorziót nem alkalmazhatnának velük szemben.

A további részleteket a tagországok bevonásával határozzák meg, és ha minden terv szerint halad 18-24 hónap múlva léphet érvénybe.

Figyelmébe ajánljuk