Ursula von der Leyen értelmetlennek nevezte Orbán moszkvai útját

  • narancs.hu
  • 2024. július 18.

Külpol

A Bizottság újrainduló elnöke a szavazás előtt beszélt az Európai Parlamentben.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság második mandátumára pályázó elnöke keményen odaszólt Orbán Viktornak önjelölt „békemissziója” miatt az Európai Parlamentben elmondott kortesbeszédében – írja tudósításában a hvg.hu.

Ursula von der Leyen beszéde elején kiemelte, hogy Európa sorsa a mostani döntéseken múlik, ezek a döntések pedig nem 5, hanem 50 évre határozzák meg a jövőnket. Kijelentette:

„Dönthetünk, hogy mi alakítjuk a világunkat, vagy a világ alakít minket.”

Von der Leyen figyelmeztetett, az EU nem tudja a demokráciát az egész világon megvédeni, de a saját biztonsága érdekében tehet lépéseket. Ennek részeként első prioritásként a jólétet és a versenyképességet jelölte meg, vállalva, hogy az uniós politikákban kevesebb bürokráciát, gyorsabb engedélyezéseket és ügyintézést fognak tapasztalni az emberek.

„A következő ciklus első száz napjában egy új ipari stratégiára teszek javaslatot” – mondta Ursula von der Leyen, emlékeztetve, hogy a fontos területeken az EU már kitűzte a céljait, most tehát a végrehajtásra van szükség, amelyhez azonban befektetésekre is szükség van. Az új tervvel az európai iparosítást és a dekarbonizációt együtt teljesítheti az EU. A bizottsági elnök arról is beszélt, hogy az elmúlt két és fél évben az EU meg tudott szabadulni a „piszkos orosz fosszilis energiahordozóktól”. Ursula von der Leyen biztosította a képviselőket, hogy „egyszer és mindenkorra vége az orosz energiafüggőségnek.”A lap tudósítása szerint ezt a kijelentését nagy taps fogadta az ülésteremben. A Bizottság elnöke ezután Orbán Viktornak is üzent:

„Két hete egy európai miniszterelnök Moszkvába látogatott. Ez az úgynevezett »békemisszió« nem volt más, mint egyfajta megnyugtatása a másik félnek. Ez a megbékítő látogatás nem ért el semmit.”

Ursula von der Leyen erre még az előző kijelentésénél is nagyobb tapsot kapott, majd emlékeztetett, Orbán látogatása után két nappal Putyin bombái egy gyermekkórházat és szülészetet találtak el. „Ez nem volt véletlen, hanem egy nagyon is jeges üzenet volt” – mondta, hozzátéve, hogy senki sem akar jobban békét az ukránoknál, akik egy szabad és független országban akarnak élni. „Európa az ukránok mellett áll, ez az üzenetünk”.

Beszédében kitért az EU bővítésére is, amelynek szerinte prioritásnak kell maradnia, és elkötelezetten kell támogatni a tagjelölt országokat a tagság felé vezető úton. Mindennek azonban „érdemeken alapulónak” kell lenni, így konkrét bővítési időpontot sem fogalmazott meg. A jogállamiság kapcsán kiemelte, az uniós értékek tiszteletben tartása alapvető követelmény lesz a források kiosztása során, beszéde végén pedig megjegyezte, az unió működésének javítása érdekében módosítani kell az EU-s alapszerződéseken.

Az EP-képviselők délután egykor kezdik meg titkos szavazásukat Von der Leyen bizottsági elnöki jelöltségéről. Eredmény délután három körül várható, Von der Leyennek legalább 361 támogató szavazatra van szüksége a 720 fős parlamentben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.

Kapupánik

A mai fiatalok már nem tudják mi az élet, se háborújuk, se békéjük, kapálni se tudnak, csak ülnek a számítógép előtt. Gyenge, menekülő generációt szült a korábbiak feszített, izzadságos munkája, elkényeztették őket. Az ilyenekből nem lesznek ’56-os hősök.

Zsákban futás a pálya mellett

Hankó Balázs Csák János helyét vette át az európai parlamenti és önkormányzati választás másnapján. Nem a lehengerlő víziók embere, inkább igyekvő háttérmunkás. Kérdés, hogy ez mennyi ideig lesz elég az életben maradáshoz.